Den amerikanske aktivisten Chelsea Manning kommer til Roskilde Festival for å snakke om rettigheter og personlig engasjement. Dette er hennes første besøk i Europa siden benådningen i 2017. Også norske Sigrid er klar for Roskilde Festival igjen, etter at hun tok festivalpublikummet med storm i fjor sommer.

De tre siste årene har kunsten, debattene og aktivismen på Roskilde Festival fokusert på likhet, solidaritet og menneskerettigheter. Holdningsprogrammet - kjent under navnet Equality – skal inspirere festivalpublikummet til å ta stilling og til å engasjere seg. Torsdag 5. juli skal Chelsea Manning snakke om aktivisme og inspirere til å skape forandringer.

- Chelsea Mannings dramatiske og personlige historie er veldig aktuell i 2018. Hennes vilje til å ta viktige valg, uavhengig av konsekvensene, tror jeg vil både bevege og engasjere vårt festivalpublikum. VI legger opp til en åpen samtale slik at publikum kan stille spørsmål underveis, sier Mette Woller, sjefskurator for Roskilde Festival.

I fjor sommer hadde den norske popkometen Sigrid sin debut på Roskilde Festival, og nå er hun igjen klar for festivalen.

- Sigrid er en av de absolutt mest spennende nye artistene, ikke bare i Skandinavia, men i moderne popmusikk generelt. Hun fikk sitt store gjennombrudd i fjor, og har bare blitt en større og viktigere stemme siden da. Nå skal hun opptre på en enda større scene, og vi er sikre på at hun kommer til å overbevise både eksisterende og nye fans, sier Anders Wahrén, bookingsjef for Roskilde Festival.

I tillegg er den norske elektronikaduoen Smerz booket til festivalen. I alt 11 artister ble lagt til festivalprogrammet i dag.

Roskilde Festival har tidligere offentliggjort artister som Eminem, Cardi B, Bruno Mars, Gorillaz, Cezinando og Kakkmaddafakka. Tilsammen kommer rundt 175 artister til å spille på årets festival.


Aktivistisk street art mot ulikhet

Der Chelsea Manning bruker ord og sin egen historie som våpen, uttrykker grafittikunstnerne Maismenos og Bankslave sin misnøye med ulikhetene i verden, med visuelle verk i det offentlige rom. I år vil deres verk få sentrale plasseringer på festivalplassen.

Om Roskilde Festival

Roskilde Festival er Nord-Europas største kultur- og musikkfestival. Den drives av frivillige ildsjeler og er 100% non-profitt. Alt overskuddet fra festivalen doneres til kulturelle og veldedige formål.

Disse 11 artistene ble i dag offentliggjort:

The Blaze (FR) - onsdag 4. juli
Rome Is Not A Town (SE)
Kelly Lee Owens (UK)
Juana Molina (AR)
Sigrid (NO) - lørdag 7. juli
Stefflon Don (UK)
Regelbau presents Central + DJ Sports + C.K + Manmade Deejay (DK) - torsdag 5. juli
Ond Tro (DK) - torsdag 5. juli
Smerz (NO)
Nyt Liv (DK) - torsdag 5. juli
Motorsav (DK) - torsdag 5. juli

Kunst- og debattprogrammet:

Chelsea Manning (US) - torsdag 5. juli
Maismenos (PT)
Bankslave (KE)