Foto: Jørgen Nordby


Highasakite er tilbake med singelen «Out of Order» - en låt som markerer et veiskille for bandet som går tilbake til utgangspunktet, med Ingrid Helene Håvik ved roret og Trond Bersu som produsent. Etter å ha jobbet tett med produsent Kåre Vestrheim på sine forrige album «Camp Echo» (2016) og «Silent Treatment» (2014), følte Håvik og Bersu seg endelig klare til å sitte ved spakene. «Out of Order» viser en utvikling av Highasakites lydbilde, samtidig som den tar en mer organisk retning enn Highasakites forrige album «Camp Echo» (2016) og det Stargate-produserte sidesporet «5 Million Miles» (2017). Slik minner den samtidig mer om de store og åpne lydbildene Highasakite studerte på det svært kritikerroste albumet «Silent Treatment» fra (2014), som lå på VG- lista i over hundre uker.

Med «Out of Order» har låtskriver Ingrid Helene Håvik funnet tilbake til følelsene hun blant annet hadde da singelen «Lover, where do you live?» ble unnfanget.

- Jeg husker at hadde tenkt litt på hvordan låta skulle være, og sang det lille jeg hadde laget til da. Spilte på harmoniumet mitt og sang, mens Trond satt og fislet litt med trommene, og ventet tålmodig. Jeg husker at jeg brant. Jeg husker at jeg sang av smerte som var for tungt å bære, og at jeg fikk sånn frysninger at jeg måtte ta på meg genser. For jeg ble så kald. Og slik husker jeg følelsene mine. Hvem jeg er, og hvem jeg var. Gjennom låter jeg lager, lager jeg også forløpet i livet mitt, forteller Håvik.

Mens Highasakite stadig ble mer suksessfulle både her hjemme i Norge og internasjonalt, ble det stadig mer klart for Ingrid Helene Håvik at hun mistet seg selv som låtskriver og visjonær for prosjektet.

- Jeg glemte hvorfor jeg skapte musikk, og hvorfor publikum i det hele tatt ville lytte, sier hun selv.

- Det ble stadig tydeligere for meg at jeg ønsket å komme tilbake til følelsene jeg har rundt unnfangelsen av låtene. Og at disse følelsene og minnene må utvinnes og foredles gjennom hele innspillingsprosessen for at ikke kjernen skal bli borte.

«Out Of Order» ble skrevet mens Highasakite turnerte med «Camp Echo» - en turné som førte til utsolgt konsert i Oslo Spektrum, headliner-spotter på festivaler som Øya, Bergenfest, UKA i Trondheim og internasjonale festivaler som Glastonbury, Latitude (UK), Hurricane (DE), Roskilde (DK) and Field Day (AUS), samt utsolgte konserter i UK, USA og Australia.

- Jeg er på et annet sted i livet enn da jeg skrev låtene på «Camp Echo», og hadde ikke behov for å skrive så sinte og mørke sanger i denne perioden av livet mitt, forteller Håvik om Camp Echo, den omfattende turnéen og den nye singelen.

- «Out Of Order» er svært personlig, og er ikke så påvirket av det som skjer i verden som låtene på Camp Echo i stor grad var.

Singelen beskriver en uvirkelig, sidelengs tilstand av å være, og er løst inspirert av da Trond Bersu mistet bestemoren sin. Det ble tidlig klart for Håvik og Bersu at det føltes riktig at det var Bersu som skulle produsere «Out Of Order» - ikke bare på grunn av tematikken, men fordi det fort ble klart at han var den eneste som kunne gjøre det.

- Vi sendte låta til andre produsenter, men vi endte alltid opp med å like vår egen demo bedre, forteller Håvik.

- Trond var den eneste som fullt ut forsto visjonen bak låta, og det ble tydelig at vi måtte holde den tett for oss selv.

- Det har vært en lang prosess, men for denne låta var det viktig å la det hele synke inn. Å ha friheten og fleksibiliteten til å kunne gå tilbake til utgangspunktet hvis vi gikk for langt vekk fra kjernen, skyter Bersu inn.

- Låta har endt opp akkurat slik vi så for oss fra Ingrids første demo, som bare besto av gitar og melodi. Vi følte en forbindelse allerede da, og jeg husker at jeg gikk hjem og lyttet på den igjen og igjen, med en veldig god følelse, forteller Bersu videre.

Coveret til «Out Of Order» er laget av den talentfulle kunstneren Eirik Lyster.
Håvik forteller at hun falt for stemningen i kunstverket til Lyster.

- Det er en mørk, moody tilnærming i det han lager, men det er også elementer av lekenhet og eksperimentering, som virkelig passer i universet vi er prøver å skape.