Festivalsjef for Tons of Rock, Svein Bjørge. Foto: Paal Ritter

Tons of Rock har siden oppstarten i 2014 etablert seg som en av Norges største og mest profilerte festivaler og det årlige store treffpunktet for rock og metal-publikummet.

Med store internasjonale ikoner og legender som Black Sabbath, Slayer og Ozzy Osbourne har festivalen på Fredriksten Festning i Halden tiltrukket seg publikum fra hele verden.

I dag ble det kjent at den populære festivalen flytter til Oslo, og reaksjonene har ikke latt vente på seg i sosiale medier.

Her er noen eksempler:















Vi har tatt en prat med festivalsjef Svein Bjørge etter at det ble kjent at Tons of Rock flytter til hovedstaden.

Hva blir det beste med å flytte til Oslo?

– Selvsagt tilgjengeligheten for publikum, hotellkapasitet i alle prisklasser og en annerledes, men allikevel flott arena på vakre Ekeberg.

Hva er mest vedmodige ved å flytte fra Halden?

– Å forlate en vakker by og en flott arena, men for oss ikke minst å si farvel til veldig mange personer i Halden som vi har blitt glade i. Det er definitivt vemodig.

Dere sier at det nå ikke er noen grense for hvor store artister dere kan nå booke. Vi håper at Metallica, Iron Maiden, Judas Priest og AC/DC headliner hver sin dag på Ekebergsletta i 2019. Dere er ikke redd for å legge lista for høyt med en slik uttalelse?

– Ja, nå kan vi sloss om de aller største artistene, og det har vært noe av utfordringene på festningen, vi har ikke hatt kapasiteten. Samt at det er klart at det er mer interessant for de største artistene å spille i de største byene.

Var det noen artister til årets festival dere gikk glipp av på grunn av for liten kapasitet?

– Ja, det har det vært.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg og det er ikke alle som er like fornøyde. Var dere forberedt på såpass mange negative reaksjoner på at dere forlater Halden?

– Selvsagt, det er mye følelser involvert i dette, også for den del av publikum og da ikke minst de lokale og regionale publikummerne.


De fleste som er kritiske til flyttingen, mener at festningen er en svært viktig del av Tons of Rock. Hvordan skal dere klare å gjenskape den unike stemningen og settingen fra Fredriksten festning på Ekebergsletta?

– Og det forstår vi fullt ut, men nå er det ikke slik at Ekebergsletta «bare er en slette». Det er en flott arena, som vi skal fint klare å lage stemning på, og for å si det slik; Både Roskilde-festivalen og Wacken arrangeres virkelig på en slette, men det er ingen som klager på stemningen på de festivalene?


Dere har til nå vært et friskt pust i festival-Norge utenfor Oslo. Er det ikke litt kjedelig at nesten alle store kulturarrangementer må samles i Oslo?

– Det medfører vel ikke helt riktighet? Det sier seg selv at Oslo er en attraktiv by å arrangere store arrangement. Både med stort publikumspotensiale i selve Oslo, men det er jo tross alt Norges største reiseknutepunkt, både for Norge, men ikke minst internasjonalt. Tons of Rock hadde i år gjester fra 31 nasjoner fra hele verden, og for internasjonale gjester er det klart at det er enklere å fly til Oslo.


Hva kan du si for å berolige fansen som er skeptisk til flyttingen?

Vi mener vi skal kunne tilby større opplevelser, på et område som skal fremstå som langt mer enn «bare et jorde», men et sted vi skal klare å lage en flott festival med stemning. Og som sagt; tilgjengelighet og overnattingsmuligheter vil være langt enklere og mer fleksibelt enn i Halden.


Hva er drømme-headlinere for neste års festival?

- Det avslører vi ikke, og det er nok litt forskjellig for alle oss i ledelsen.