*Denne artikkelen er betalt innhold fra Axo Finans

Det å skulle ha en jobb som musiker er ikke en jobb for alle, og det er definitivt ikke for den som har et ønske om å bli rik. Det kan til tider være både krevende og økonomisk tøft å skulle leve av musikk som yrke. Skal du jobbe som musiker bør du gjøre det av grunner som en sterk interesse for faget samt et ønske om å leve av drømmen. Musikerlivet er ikke A4 og heller ikke alltid like stabilt, og det krever derfor hardt arbeid i tillegg til noen lure økonomitips. I denne artikkelen skal vi prøve å gi deg som er en vordende musiker akkurat dette.

1. Vurder om et lån kan være noe for deg.
Har du behov for ekstra utstyr eller bookinger, men sliter med å få råd til alt? Haster dette? Noen ganger kan et lån med raskt svar være det som skal til for at du skal kunne komme deg på plussiden igjen. Dette kan være et lite lån for å få dekket foreløpige kostnader som du kan vurdere opp mot det du eventuelt tjener på spillejobber i senere tid. Velg et lån med raskt svar i tillegg til en fornuftig nedbetalingsplan på ett, tre eller fem år som du holder en god oversikt over.

2. Se over alle utgiftene dine.
Dersom du allerede har en del utgifter på grunn av mindre lån eller kredittkort, er dette noe som kan komme i veien for en sunn økonomi. Her bør du vurdere om det kan lønne seg å refinansiere gjelden din til fordel for en faktura, en lavere rente, og en kortere nedbetalingsplan.

3. Legg av litt på en sparekonto hver måned.
Det betyr ikke noe om du legger av 200, 500 eller 1000 kroner hver måned. Mange tenker ofte at det å legge av mindre beløp ikke vil hjelpe stort, men tenker du langsiktig blir faktisk 1000 kroner i måneden 60 000 kroner på fem år.

4. Opprett en bufferkonto.
Opprett en konto der du legger av litt penger hver måned. Denne kontoen skal kun brukes til nød og til uforutsette kostnader.

5. Sett opp en regningskonto.
Opprett en regningskonto der du også oppretter autotrekk på de faste regningene dine. På denne måten slipper du unna både fakturagebyr og du unngår å glemme de viktigste regningene dine.

6. Ta med egen mat.
Det er ofte lett å bli fristet til å spise ute når du er på en spillejobb. Men dersom du tar med egen lunsj eller middag vil du etterhvert kunne spare en del på dette området. Eksempel: Spiser du til rabattert musikerpris vil en typisk middag inkludert drikke koste rundt 200 kroner. Gjør du dette fem ganger i måneden, vil dette tilslutt koste deg 1000 kroner måneden. Dette er 12 000 kroner i året. Ved å lage egen mat kan du derfor legge av den tusenlappen og følge punkt 3 av denne listen.

7. Sett opp budsjett.
Her gjelder det å prioritere. Gå gjennom kontoutskriften din for å finne ut av hva du faktisk bruker penger på. Sett deretter opp et budsjett. Finnes det noe blant utgiftene du kan kutte ned på? Ved å sette opp et budsjett får du også en oversikt over hva du bruker penger på i tillegg til hva du ikke ønsker å bruke penger på.

Følger du disse tipsene vil du være på god vei mot en bedre økonomi.
Lykke til!

Priseksempel: Eff. rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262573.