Før i tida mente man at mennesket ble født men en bestemt intelligens som ikke kunne utvikles. I dag sier vitenskapen noe annet og det er bevist at vi kan utvikle intellektet ved å trene hjernen. Det skjer spesielt når vi tilegner oss nye egenskaper. Da skaper hjernen vår nye neurologiske veier, slik at den virker kjappere og bedre.

Finnes det noen bedre måte å tilegne seg ny viten på enn gjennom en hobby?

Her presenterer vi 5 helt forskjellige hobbyer som alle har den fellesnevneren at de kan gjøre deg litt smartere og klokere hver gang du dyrker dem.

Og uten mat og drikke, så duger jo helten ikke, så hvorfor ikke bestille en skikkelig Bergen kebab mens du leser videre i artikkelen.

Spill et instrument

Det at du levde ut guttedrømmen på barnerommet og sto og spilte ”Smoke on the Water” på luftgitar foran speilet har kanskje ikke vært forgjeves. Faktisk er det på tide å finne frem gitaren igjen. Ikke luftgitaren, men en ordentlig gitar.
Forskning viser nemlig at når man spiller på et instrument utvikler du din kreativitet, de analytiske evnene dine, språket og matematikk, i tillegg til de motoriske evnene dine.

Det viser seg at når man begynner å spille musikk så utvikles den delen av hjernen som heter corpus callosum. Denne delen hjelper med lederevnene våre, hukommelsen, problemløsning og den overordnede hjernefunksjonen.

Et instrument koster litt, og noen ganger kan det være nødvendig med et lite forbrukslån for å komme i gang.

Eks. nominell rente fra 6,39 % til 21,95 %. Effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Eff. rente 13,2 %, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, totalt: 262.573.

Les alt du kan

Hvis du er typen som ligger i senga og leser de siste nyhetene på nettbrettet, eller hvis du står og har mistet pusten utenfor bokbutikken hver gang det kommer en ny Jo Nesbø-krim, er du allerede i gang med å trene hjernen. Det er det samme hva du leser, bare du leser.

Lesning er avstressende og får deg til å føle deg bedre. Samtidig skjerper det evnen til løse problemer, sortere i forskjellig slags viten, forstå sammenhenger og prosesser, i tillegg til at du lettere kan forstå og imøtekomme andre folks følelser. På jobben vil man kunne høste fruktene av lesningen når det kommer til planleggingsegenskaper og innovative evner.

Tren jevnlig

At mosjon er sunt er nok noe de aller fleste er klare over – det er ingen hemmelighet at det er sunt å røre på seg. Dog kreves det altså litt mer enn bare å ta en løpetur i ny og ne. Vitenskapen viser nemlig at når man trener jevnlig, så blir cellene fylt med et protein med navnet BDNF. Dette proteinet hjelper på hukommelsen, læreevnen, konsentrasjonen og forståelsen.

Hvis du derimot sitter stille i lengre perioder vil hjernen din begynne å fungere dårligere. Derfor er det kanskje en god idé å reise seg opp fra kontorstolen på jobben i ny og ne.

Lær et nytt språk

Puslespill, sudoku og kryssord er alle fantastiske tidsfordriv, men hvis du har lyst til å gi hjernen og hukommelsen din et ekstra boost bør du lære deg et nytt språk. Forskning har nemlig vist at mennesker som kan snakke flere språk er bedre til å løse gåter og puslespill enn folk som kun snakker ett enkelt språk. Hvis du har lært deg et nytt språk blir hjernen din bedre til å løse mentalt krevende oppgaver.

Det kan være en stor fordel hvis man har en lederstilling, hvor planlegging og problemløsning er en viktig del av ens funksjon og dagligdag. Å kunne snakke flere språk vil også gi deg bedre analytiske evner og gjøre deg mer detaljorientert.

Spill flere spill

Brettspill, dataspill eller kortspill. Denne typen aktiviteter er med til å styrke hjernens neuroplastisitet, noe som kort fortalt handler om hjernens evne til å kjenne igjen seg selv. Når denne funksjonen endrer seg, oppstår det endringer i hjernen som forbedrer måten vi ser verden på. Man blir bedre til å analysere seg selv, ens oppførsel og sine følelser. Generelt forbedres de kognitive evnene våre når vi kaster oss ut i et spill ludo eller videospill. Hvis man har et høyt nivå av neuroplastisitet er man også mindre utsatt for angst og depresjon, mens man samtidig husker bedre og lærer fortere.

Foto: Toomaj F. Bungs from Pexel

* Denne artikkelen er sponset innhold.