Foto: Jamie Hawkesworth/ 4AD

Scott Walker var en amerikanskfødt britisk sanger-låtskriver, komponist og plateprodusent. Han er kjent for sin særskilte barytonstemme og en uortodoks karriere som har tatt ham fra a være en popstjerne på 1960-tallet til å bli en avantgardemusiker på 2000-tallet.

Han ble først kjent på midten av 1960-tallet da han var sanger og frontfigur for Popmusikkballader i orkesterarrangement i The Walker Brothers. Han gikk videre i en solokarriere som balanserte lette underholdningsballader og pop, men med en tilnærming av økende kunstnerisk nytenking i arrangement og perspektiv. Til tross for en rekke av kritikerroste album, tvang et stort fall i salg ham til å gå tilbake til enklere og mer publikumsvennlig popmusikk med liten egen kunstnerisk vri. Det førte til en gjenforening med The Walker Brothers på midten av 1970-tallet. Likevel kom sistnevnte også til å bevege seg i mer avansert og kunstnerisk retning.



Siden midten av 1980-tallet gjenopptok Walker sin solokarriere med drastisk å gjenoppfinne sine kunstneriske og komposisjonsmessige metoder og utga en rekke kritikerroste album. Disse kombinerte ikonisk sangstemme med en mer urolig tilnærming til modernistiske og postmodernistiske klassiske komposisjoner i kontrast til hans tidligere popsanger. Han fortsatte å utgi egne plater. Som plateprodusent eller gjestemusiker har han arbeidet samme med en rekke musikere, inkludert Pulp, Ute Lemper og Bat For Lashes. Walkers suksess har hovedsakelig vært i Storbritannia hvor hans tre første album nådde top-ten-listene. Han har bodd i Storbritannia siden 1965 og ble siden britisk statsborger.

Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent.