Fotnote er en podkast om musikkbøker og musikk i bøker. I podkasten møter skribent for Musikknyheter.no, Ole Ivar Burås Storø (Olivar Grandø), ulike gjester for å snakke om sakprosabøker om musikk, men også om musikk i skjønnlitterære utgivelser.

- «Fotnote» skal bruke bøker om musikk som en inngang til å snakke om musikk og litteratur, men også for å bli bedre kjent med gjestene. Det er gjestene selv som velger hvilken bok de vil ta utgangspunkt i. Det kan for eksempel være en biografi, dokumentar eller et essay som handler om et band, en artist, et album, en sjanger e.l. Men det kan også være en roman, novelle eller et dikt som på en eller annen måte omhandler musikk. Eller sangtekster. Dette blir opp til gjestene, så får vi se hvilken retning samtalene tar, sier Burås Storø.


Ole Ivar Burås Storø. Foto: Kristin Strøm

Burås Storø forteller at ved å bruke litteratur aktivt som en samtalestarter, er målet å komme tettere på band, artister og temaer som bøkene handler om. Både gjennom historier fra virkeligheten og fiksjonen. Samtidig skal praten også tegne små portretter av gjestene.

- Musikk og litteratur er noe mange er opptatt av. Jeg innbiller meg at folk liker å prate om musikk de hører på og bøker de leser. I hvert fall opplever jeg det i min omgangskrets. Jeg har trua på å forene disse to lidenskapene og at det kan etablere mange interessante samtaler, sier han og legger til:

- Det finnes allerede haugevis av gode musikkbøker i bibliotek og bokhandel, og det kommer stadig ut flere spennende utgivelser. «Fotnote» kan være med på å løfte fram disse bøkene og gi flere lyst til å lese dem. I tillegg er det jo mye skjønnlitteratur som tar for seg musikk i ulik grad. Her er det også masse interessant å ta tak i.

Første episode i sesong 1 slippes fredag 12. april. Podkasten vil være tilgjengelig i ulike kanaler. Til hver gjest vil det også bli laget nettsaker på Musikknyheter.no.

- En ny episode blir lagt ut hver uke fra 12. april med egen nettsak med mer informasjon om gjesten og lenker til musikken og litteraturen det snakkes om. Noen av gjestene går veldig i dybden i boka de trekker fram, mens andre bruker bokvalget sitt for å fortelle anekdoter fra eget liv. Jeg håper «Fotnote» får mange lyttere og blir også veldig glad for konstruktive tilbakemeldinger. Og tips til gjester som burde være med i podkasten, sier Burås Storø som selv har stått for innspillingen:

- Lista er lagt relativt lavt og jeg gjør opptak selv med enkelt utstyr. Dette er første «take», for å si det sånn. Jeg vil ikke at det skal være nøye regissert, men noe som oppstår der og da. En tanke om at «ok, det var dette vi fikk til i løpet av den halvtimen vi møttes». Men jeg har fått hjelp av venner til å redigere, lage intro og jingles, så dette er et skikkelig dugnadsarbeid, sier han.

Første episode er ute i dag og Kristopher Schau er vår første gjest. Les mer om første episode.

Hør Fotnote #1 her:Hør og abonner på Fotnote i iTunes