Mange av oss er vokst opp med historier om hva våre forfedre har gjort og fått til. En bestefar som kjempet i krigen, en bestemor som startet eget firma og en oldefar som bygget familiehytta fra grunnmuren og opp med sine egne never. Men få av dem likner historien til tippoldefaren til Jens Carelius - kalt Opsi i familien. Det er kjekt å bli minnet på at det finnes flere oppdagere ute i verden enn Nansen og Amundsen.

Tjuefem år gammel forlot tippoldefaren Fritz Doerries Hamburg med kurs mot de ugjestmilde områdene i Øst Sibir. Fritz var entomolog og i løpet av litt over tjue år, samlet han over 50 000 eksemplarer av sommerfugler, mange av dem tidligere uoppdagete arter, som ble spredd til museum over hele verden. Han døde 101 år gammel og etterlot seg en dagbok som forteller om en ytterst farefull båtreise, om å krysse hele Japan til fots, om et liv i iskalde og nådeløse vintre, men også uendelig vakre somre. Den forteller om livsfarlige møter med lovløse mennesker som plyndret, voldtok og drepte, om møter med tigre, bjørner og dyr, helt ned til de minste småkryp. Fritz tilbrakte over 25 år i Sibir, og dagboken beskriver naturens rikdom på en fantastisk måte.

Sammen med produsent Lars Horntveth har Jens Carelius skapt et lydbilde som står som et soundtrack til tippoldefarens historier. Basert rundt en 12-strengs gitar og Carelius’ spesielle fingerplukking, hører man et ekko av reise og bevegelse – et tilbakevendende tema i hans musikk. Som en miks mellom filmmusikk og en en artikkel i National Geographic, er OPSI er det perfekte soundtrack til den Transsibirske jernbanen.

Jens Carelius lot seg inspirere av tippoldefarens utrolige fortellinger, og hans liv og opplevelser utgjør det tematiske grunnlaget for tekstene på plata: ensomhet og savn, reiser, mot, utholdenhet og en stor, stor kjærlighet til dyr og til naturen.

- Lay Me Down er en klassisk kjærlighetslåt om det å velge å være sammen med noen, til tross for at det kun er drama og utfordringer med forholdet, forteller Jens Careluis til Musikknyheter.no

"We know why it’s always the same ride, we know what our love will bring"

- Opsi var avhengig av å leve isolert i Sibir for å kunne fokusere på arbeidet sitt, men det ble etterhvert vanskeligere å vanskeligere å forlate Hamburg, ettersom han hadde funnet kjærligheten der. I løpet av dagboken, som albumet er basert på, avslører han detaljer om hvordan dette åpenbart var utfordrende, og til slutt valgte det voksne liv i hjemlandet. Jeg har spunnet videre på dette forholdet ettersom det mest trolig fantes oppturer og nedturer i hans kjærlighetsliv ila hans over 20 år i Sibir, forteller han videre om tematikken i låta.



Albumet «Opsi» kommer 13. september.

Følg Carelius på Facebook