Å lage et musikkstudio hjemme er et herlig prosjekt for deg som liker å spille musikk og som har lyst til å spille inn det du lager. Det verste er at det ikke er så vanskelig heller!

Å ha sitt eget studio gir deg muligheten til å skape musikk hele dagen og hele natten, og du sparer også mye penger i det lange løp ettersom du ikke trenger betale dyre timepriser i et leid studio.

Hvor begynner man når man skal bygge sitt eget private studio hjemme? Jo, først av alt må du bestemme deg for hvor du har plass til studioet. Deretter må du optimalisere rommet slik at du får den beste mulige lydkvaliteten og akustikken til dine fremtidige musikkproduksjoner.

Da setter vi i gang!

Valg av og organisering av rom


Å bestemme seg for hvor du skal ha studioet er avgjørende når det kommer til kvaliteten på musikken du skal produsere. Å oppnå god akustikk og god lydkvalitet kommer i like stor grad fra rommet du velger som utstyret du bruker.

Har du behov for penger til investeringer i studioet? Her kan du søke om lån opptil 500.000 kroner.

Størrelse


Det første man må vurdere er størrelsen på rommet, og her er det én ting som gjelder: jo større jo bedre! Større rom med høye tak gir deg den aller beste lydkvaliteten og plassen du trenger for utstyr og eventuelt andre musikere etter hvert som du blir mer og mer proff.

Beliggenhet


Det neste du skal tenke på er hvor rommet befinner seg. Når du skal velge et rom som du skal bruke til hjemmestudio er det et rom midt inne i huset du er ute etter. Slike rom hjelper til med støyreduksjon, og da både lyd som slipper ut av studioet ditt så vel som lyd som kommer fra utsiden av rommet og inn.

Å ha rommet ut mot 'verden' og omgivelsene, altså mot ytterveggene, fører til at man fanger opp mer støy som trafikk og naturlyder, samt at slike rom også er vanskeligere å lydisolere.

Optimaliser


Når du har bestemt deg for hvilket rom du skal bruke som hjemmestudio er det på tide å skreddersy det for optimal lydkvalitet.

Det første skrittet på veien mot å skreddersy dette rommet er å skape uregelmessige vegger og overflater. Dette gjør man for å redusere ekko og for å øke kvaliteten på akustikken i rommet.

En måte du kan gjøre dette på er for eksempel å flytte inn møbler som sofaer og stoler i rommet slik at lyden kan sprette av dem. Å henge forskjellige objekter på veggene som for eksempel bilder og hyller er også en effektiv måte å gjøre dette på.

Lydisolering


Nå som du har bestemt rommet og skreddersydd det for lydkvalitet, er det på tide å lydisolere det. Vi begynner med gulvene.

Gulvene kan lydisoleres ved å legge tepper eller ved å heve gulvet litt. På denne måten reduserer du mengden lyd som spretter av gulvet når du spiller inn musikk, og dette igjen vil føre til bedre kvalitet på lyden.

Når du har lydisolert gulvene er det på tide å gjøre noe med veggene. En av de beste løsningene som finnes på dette feltet er å bruke ferdiglagde skumpaneler med eggprofil, og disse får man kjøpt forholdsvis billig. For eksempel koster en pakke med seks slike i størrelsen 30 cm x 30 cm x 5 cm 150 kroner. Så er det bare å begynne å regne på hva det vil koste! Å bruke slike skumpaneler på veggene og tepper på gulvene er en super måte å effektivt lydisolere studioet hjemme på.

Hvis du ønsker å gå litt grundigere til verks med lydisoleringen kan vi anbefale denne artikkelen.

Etter at du har lydisolert studioet ditt er det på tide å forsegle det. Start denne prosessen med å finne sprekker eller hull som for eksempel ventilasjon/ventiler eller innganger til rommet. Du kan forsegle disse ved å bruke restemateriale som skumpanelene, vinyl eller gummi.

Å lage et musikkstudio hjemme er en flott måte å komme i gang med å produsere egen kvalitetsmusikk på. Det er bare å skaffe seg produksjonsutstyret og så er det klart til å sette i gang.

I det lange løp sparer du penger på å bygge ditt eget hjemmestudio og i tillegg kan du arbeidet når du føler for det.

Følger du stegene ovenfor er du på riktig og god vei til å komme i gang med å bygge det studioet du alltid har hatt lyst på!

Lykke til!

Denne er artikkelen er sponset av Lånemegleren