Musikknyheter.no har også i år spurt personer som jobber med musikk om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i det nye året. Journalister, bloggere, platearbeidere og festival- og konsertbookere har stemt frem disse ti som de mest lovende, nye norske artistene for 2020.

1. Kamara


Selv om Kamara bare har utgitt singelen Don’t Call My Name, har Bergens-artisten etablert seg som et spennende nytt navn i Norges popindustri. Musikken hennes sprudler av lekenhet og feel good- vibber som det er vanskelig å ikke bli smittet av. Singelen har blitt plukket opp av P3 og var nominert til årets Urørt.

Kamara beskriver seg selv som en «pophore», som vil si en som omfavner popmusikken og stå for at de digger det. Hun selv vil lage «organisk popmusikk» som har «rene» 70-og 80-talls-elementer som gitar og synth. Selv om det er moderne popmusikk, vil hun at den skal høres «ren» og «ekte» ut. Kamara har føttene godt plantet i 2020 også, og ser blant annet opp til popsensasjonene Billie Eilish og Zara Larsson.
Med fjorårets konsert på Øya-festivalen, er hun klar å vise seg fram nok en gang i år også.



2. Daufødt


Daufødt er et sint band som ikke klarer å sitte stille. De vil ut og skrike, brøle og vise fingeren til alle som trosser dem. Bandet siterer Honningbarna som en inspirasjonskilde og inngangsdør inn i en mer lett tilgjengelig punk-verden, og tror at folk er klare for å ta sjangeren tilbake. De ønsker allikevel ikke å være punkklisjeer med fillete jakker og bruke imaget til Sex Pistols, men heller gå i joggedress og arrangere gruppespinning.

Urørt beskriver dem slik: «Med masse energi og et forfriskende sinne leverer gjengen i Daufødt musikk som får deg til å ville kaste deg inn i moshpiten og hyle med. Låten Nå Rakner Alt er ingen unntak, med en helsøpt produksjon, godt samspill og ikke minst et enormt fengende riff. Det er bare å komme seg på konsert!»



3. Combos


Med låter som Sushiramenbruceleewutangclan og Cookies and Crack, er Combos et rockeband i høyeste gir som slår gjennom lydmuren med in-your-face-tempo, som klarer å holde seg fengende og interessant.

I fjor slapp bandet «Combos EP», som ble spilt inn i Sørgården Studio med Per Borten (Spidergawd) bak spakene. I sommer ble bandet listet på NRK P3 med «Sushiramenbruceleewutangclan» som demonstrer hvor tynn linja mellom punk og rap egentlig er.

Bandet gjorde sin første konsert på Trondheim Calling 2019 som demoband, der de spilte for to smekkfulle hus, to kvelder på rad. I løpet av året har de spilt på festivaler som Pstereo, Malakoff og Fjellpark og er mer enn klar nok for å ta det opp et hakk på Trondheim Calling og by:larm i 2020!



4. Musti


Ugbad Musti med artistnavnet Musti er en 18 år gammel rapper som er oppvokst på Tøyen og i London.
I fjor sommer opptrådte hun på Øya, mellom Robyn og Christine and the Queens, og fikk omtale hos Billboard. De skrev at 18-åringen
opptrer med selvtillit og at hun har en tilstedeværelse på scenen som en erfaren artist. Foreløpig har ikke Musti gitt ut egen musikk, men hun har signert en management- og label-avtale med NORA Collective, og har gjestevers på låtene til flere av deres artister. Blant annet synger hun første vers på Arifs låt «Malaika». Hun er bekreftet til by:Larm og Trondheim Calling, og hvis alt går etter planen vil debutalbumet komme ut i løpet av januar 2020.




5. Hedda Mae


21 år gamle Hedda Mae alias Hedda Grønhaug er et nytt stjerneskudd fra Fana utenfor Bergen. Hun leverer smooth og rask pop med elementer fra flere ulike sjangre. I september i fjor tok Hedda Vill Vill Vest i Bergen med storm, og nå er hun bekreftet til Trondheim Calling og by:Larm. Sistnevnte spør seg allerede om Hedda er «den neste nordiske pop-sensasjonen». På produsentsiden har hun blant annet hjelp fra Benjamin Giørtz, kjent fra bandet Kid Astray.

Hedda Mae slipper ny musikk 14. februar. Her er noen smakebiter:



6. iris


Vilde Iris Hartveit Kolltveit fra Bergen er kjent under artistnavnet iris, og hun lager mørk og minimalistisk elektropop. I april i fjor slapp 23-åringen sin debut-EP «a sensitive being». En av låtene derfra, «from inside a car», ble listet på radio i Norge og Sverige. Hun ble raskt booket til både by:Larm, Trondheim Calling og Vill Vill Vest, for å nevne noe. Før by:Larm uttalte Sigrid at iris var en av dem hun måtte få med seg på bransjefestivalen i fjor. I fjor høst varmet hun opp for Aurora i Oslo og Bergen på hennes Norgesturné. Da uttalte iris at publikum kunne forvente seg «ærlighet og kjærlighet, nesten så mye at det blir ubehagelig».



7. SKAAR


På kort tid har Warner-signerte Hilde SKAAR fra Stord blitt en av de mest interessante norske artistene innenfor indiepop. Debutsingelen hennes «Higher Ground», som også var en del av soundtracket til dansefilmen «Battle», har godt over 4 millioner strømminger. Flere av låtene hennes har fått høy rotasjon på norsk radio og ført til flere TV-opptredener, festivalbookinger og en invitasjon fra kongefamilien om å bli med dem på statsbesøk i Chile. Nylig hadde 21-åringen også en del av soundtracket på den norske Netflix-serien «Hjem til jul» i form av låten «It’s Christmas After All».



8. Tacobitch


Musikkollektivet med base i Oslo består av fem anonyme musikere og to-tre dansere. De vil ikke avsløre sin identitet, og har alltid på masker på konserter og ved intervjuer. Dette forteller oss dermed ikke noe særlig om personene i Tacobitch , men i en beskrivelse omtaler de seg slik: “Tacobitch is an interdisciplinary music-collective consisting of seven young humans». Det er så hva vi har å gå på – noe som gir mer rom for å sette seg inn i denne fascinerende musikken og konsertene.

Å stadfeste akkurat hvilken sjanger det er de holder seg til kan være like komplisert som det er å fortså hva det er de forteller med sine særegne sceneshow. Dette er derimot ikke noe negativt – heller noe spennende. De har høy energi, de er teatralske og de er drøye. Kanskje litt fovirrende til tider, men dette er også veldig gøy og forfriskende. Deres musikk er tydelig innenfor eller inspirert av techno-sjangeren, hvor de bruker noe litt mer spennende rytmer, støy og avanserte musikalske elementer. Med sine talenter får de til å lage utrolig fengende musikk. Kombinert med deres ville sceneshow, skaper de en konsertopplevelse utenom det vanlige. De har blitt omtalt som originale, rå og ekte, noe vi i Musikknyheter kan si oss sterkt enige i.

Denne «galskapen» og mystikken var noe som fikk stor oppmerksomhet på by:Larm 2019. De ble så anerkjent som et band det var verdt å følge med på – man kan nok aldri vite hva det neste som kommer fra dem er. Ut ifra det vi har sett til nå, så er det absolutt noe vi burde se fremover til. Musikk-Norge trenger noe som Tacobitch – noe nytt, drøyt og ikke minst originalt. Vi har troen på at de, med sin kreativitet, kan nå lengre enn langt.



9. L:U:N:A


L:U:N:A, som er artistnavnet til 19 år gamle Mia Roussel, er et nytt og friskt tilskudd til Bergens hip-hop miljø. Sammen med sin bror, som lager beats og produserer, lager hun moderne hip-hop låter med typiske trap-beats og mange spennende samples. Musikken hun lager er derimot ikke «typisk». Hun kombinerer sin utrolig behagelige og rolige sangstemme med tøffe og ærlige tekster som kan treffe hardt. L:U:N:A hadde sin debut i 2017 med låten «Eg e lei», som omhandler dop-miljøer og hvordan hun selv ble lei etter å ha havnet i et.

Hip-hop miljøet i Norge, og spesielt i Bergen, er et mannsdominert område. Å da få L:U:N:A sin feminine og ikke minst tøffe energi inn på banen er utrolig forfriskende og ikke minst viktig for Bergen som musikkby. Hun har blitt veldig populær i Bergen, men også rundt omkring i Norge. Hun har spilt på så å si alle scener i Bergen og flere scener rundt om i landet. Hun har blant annet deltatt på Vill Vill Vest, Lairofestivalen og varmet opp for Julie Bergan på Parkteateret. I 2019 ble hun nominert til å bli Årets Liveartist av P3 Gull, hvor hun konkurrerte mot blant annet Sondre Justad og Karpe Diem. Hun var også den eneste kvinnen nominert til dette. Å få til dette etter bare et par år i rampelyset forteller mye om hva slags talent det er som sitter i denne jenta.

Ved å se på utviklingen L:U:N:A har hatt de siste par årene kan en se at hun kan oppnå store ting. Ikke bare for Bergen, men for Norge, og kanskje enda lenger enn som så.



10. Moyka


Monika Engeseth fra Hallingdal er en 22 år gammel låtskriver og produsent som går under artistnavnet Moyka. Hennes sjanger er pop, som kan være så mangt. Mye popmusikk i Norge er veldig likt, men hun klarer likevel å få til noe originalt innen denne sjangeren. En hører en slags ny vri på 90-tallets pop, med store synther, stor klang og ikke minst en mørk, men likevel klar sangstemme. I hennes mest populære singel «Ride» fra 2019 hører man virkelig dette i all sin prakt.

Moyka ga ut sin debut EP Circles i november 2019, men hun hadde fanget manges oppmerksomhet før den tid. I mars 2019 slapp hun sin debut singel «Colder» og hun fanget raskt oppmerksomheten til folk. Hun har siden den gang spilt på flere festivaler, blant annet Øyafestivalen, Sildajazz og by:Larm. Hun har også skaffet seg fans fra over hele verden. Hun har spilt i England flere ganger, Tyskland, Nederland og hun har varmet opp for Sigrid i Dublin. Denne internasjonale oppmerksomheten er et tegn på at denne versjonen av norsk pop virkelig er noe å støtte.

Moyka, i likhet med Aurora og Susanne Sundfør, er med på å bringe variasjon til norsk popmusikk, noe vi trenger for å kunne utvikle oss videre. Ny musikalitet, nye vrier på ting og selvtilliten til å gå sin egen vei i en sjanger som pop er det som kommer til å bringe sjangeren videre til nye nivåer. I Moyka finner vi en god representant på dette, og ikke minst ei jente med et enormt talent og en lys fremtid.




Disse har stemt i år:



Jonas Prangerød, Øyafestivalen/ Last Train
Sten Ove Toft, BLÅ
Ida Madsen Hestman, Dagsavisen, VG og frilans.
Victor Josefsen, Deichmans musikkblogg
Claes Olsen, Øyafestivalen
Geir Rakvaag, Dagsavisen
Thomas Ryjord, Trondheim Calling
Sverre Aksel Eilertsen, by:larm/ Parkteatret
Evig Lyttar-redksjonen v/ Marius 
Gøran Aamodt, Parkenfestivalen
Stian Tangerud, TIDAL
Joakim Throndsen, Rockefeller
Edvard Granum Dillner, Subjekt/ beehype
Sofie Braseth, Dagbladet
Ruben Gran, NRK P3
Kristina Bye, Adressa
Lars Jacobsen, NPS
Arnt-Ivar Naustdal, Malakoff
Eivind August Westad Stuen, Aftenposten
Vegard Engelsvoll, Rockefeller
Line Skille, Disharmoni
Linn Margrethe Skoie; Vulkan Arena
Jørgen Hegstad, NRK P13
Henrik T. Årby, Musikknyheter.no
Bjørn Hammershaug, TIDAL
Kim Aasli, Pstereo
Aleksander Vallestad, NRK P1
André Ishak, Oslo Jazzfestival
Frode Nakken, Rauma Artist
Rune Letrud, Dust of Daylight/ Musikkbloggen
Tord Litleskare, GAFFA
Atle Bredal NRK P1/ P1+
Tor Martin Bøe, VG
Kristian, Jørn og Eivind, Platebutikken Tiger
Helge Skog, Feedback / iTromsø
Kristin Borgersen, NPS
Kristin Krey, Rock Mot Rus

Tidligere topp 3 i Musikknyheter.no sin årlige ny norsk musikk-kåring:

2019: girl in red, Pom Poko, Emma Steinbakken
2018: Fieh, Sassy 009 og Emir
2017: Sigrid, Hajk og Amanda Delara
2016: Ary, Dagny og Gundelach
2015: Aurora, Fay Wildhagen og Slutface
2014: Emilie Nicolas, Daniel Kvammen og LOVELOVELOVE
2013: Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar
2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi

Artistomtaler er skrevet av Kristine Hoffart, Henrik Årby og Charlotte Sissener.