Hele tre år har gått siden britiske Mumford & Sons debuterte med den fantastiske platen Sigh No More, en plate som det regelrett har vært umulig å plassere bort, og fjoråret ga meg endelig sjansen til å få sett bandet spille live fra scenekanten også. Inn i mellom all studiojobbingen fikk Mumford & Sons anledning til å spille noen få konserter, der de også fikk presentert noen nye låter. Gledelig er det å se at flere av de låtene kom med på deres andre plate, Babel, som kom ut for noen få dager siden. Deriblant Hopeless Wanderer, en umiddelbar favoritt med det velkjente Mumford & Sons-soundet man likte så godt fra debutplaten.

For det er velkjent det Mumford & Sons kommer med denne gangen også, blandingen av folk, country og bluegrass er fortsatt like sterk, og låtene fenger lytterne minst like mye på Babel som dem gjorde på debutplaten. Det kommer dog ingen overraskelsesmomenter på bandets andre utgivelse, men samtidig blir Babel likevel en naturlig videreføring av 2009-platen Sigh No More, og det viser et band som virkelig har funnet sin vei i det musikalske landskapet.

Dette er nemlig storslått musikk som bare skriker etter å bli hørt, bli danset til, bli festet til, ja og bli slappet av til. For selv om de fleste låtene har et høyt energinivå, så roer Babel seg også ned flere ganger. Nærmest som planlagte pustepauser for å makte å holde koken helt inn. Det er dog ingen problem for Mumford & Sons, deres andre plate er ren kvalitet alle låtene gjennom, og nye låter blir ens favoritter for hver ny gjennomhøring.

Likevel, noen låter er det umulig å komme forbi. Hopeless Wanderer er allerede nevnt, førstesingelen I Will Wait viser hvorfor akkurat den ble valgt som førstesingel, Lover Of The Light er enorm, mens Broken Crown er denne utgivelsens svar på mørke og fantastiske Thistle & Weeds fra debuten.

Sammen med de resterende åtte låtene blir Babel en imponerende plate som bare vil øke de fire britiske herrenes popularitet, og for å nevne en velbrukt klisjé, Mumford & Sons beviser her at det er ingenting som heter den vanskelige andreplaten, for her har de levert en plate som er like god som debuten. En soleklar kandidat som årets beste plate!

PS: Deluxe-utgaven av Babel inneholder tre ekstra låter som alle er verdt å få med seg, deriblant en coverversjon av Simon & Garfunkel-låten The Boxer.






Se videoen til I Will Wait



Mumford & Sons på nett