Britiske Uncle Acid and the Deadbeats ble dannet i 2009 og ga året etter ut debuten Vol. 1 i begrenset opplag. Albumet fikk god mottakelse og ekstra oppmerksomhet med en låt på en CD i magasinet Classic Rock. Et godt tips fra en kompis førte til begeistring over bandets andre utgivelse, Blood Lust, fra 2011. En rå og impulsiv blanding av garasjerockens hang til horror, 70-tallets tyngre side av rock´n roll og 80-tallets doom-metal. Knallgode saker med andre ord.

Selv kaller de stilen sin for psychomania. Et stilsikkert begrep til bandets heftige riff og energiske, men også litt skjøre, rytmeseksjon. Til den melodiøse vokalen som med narrativt og småskummelt tekstinnhold ligger litt lenger bak i lydbildet. Blood Lust skapte en glimrende lytteropplevelse med bra låter servert på en uhøytidelig, men kraftfull måte. Som om innspillingen ikke var helt ferdig, at her var noen detaljer det kunne rettes på, men som likevel ikke ville påvirke det endelige resultatet.

Kanskje tvert i mot, for denne lekenheten, erkjennelsen av det ikke-perfekte ble noe fascinerende ved Uncle Acid. Akkurat som historiene om gjenbruk av gamle fussbokser og bruken av ødelagte forsterkere. Albumet ble også en suksess. Gode anmeldelser, godt salg og utvidet turnéliste (også til Buktafestivalen i Tromsø lørdag 20. juli og Parkteatret i Oslo under Øyanatt fredag 9. august).

Med sin tredje plate, Mind Control, følger Uncle Acid i stor grad den samme oppskriften. Den mangler riktignok den synlige spontaniteten. Er ikke like skarp og uredd som forgjengeren, men desto mer gjennomtenkt og tryggere. Riff og rytmer, vokal og tekst, ligger tett opp til Blood Lust, men totalt sett har den ikke like mange sterke spor. Men her er godbiter å glede seg over: Den over syv minutter lange Sabbath-inspirerte åpningen og i samspill med omslaget, Mt. Abraxas. Den mer drivende singelen Poison Apple, og seigheten, den nokså trege fremdriften i Desert Ceremony. Dessuten er det et par tydelige Beatles-inspirasjoner, først og fremst fra den psykedeliske Harrison-epoken og (vokalen) i Death Valley Blues.

Uncle Acid føyer seg inn i rekken av band som henter elementer fra tidligere storheter. Likevel klarer de å skape et eget univers med en egen atmosfære i det musikalske rommet de opererer i. Mind Control er absolutt en skive det er verd å lytte til. Det er bare å glede seg til Øyanatt og Buktafestivalen.


bandet på Facebook.