Grand Island har gjort kometkarriere dette året. Fra å være et ukjent band før Bylarm, til å bli booket til Quart og Øya, og playlistet på P3. Alt dette før debutalbumet er sluppet. Nå er debuten klar for publikum, og oppgjørets time er kommet. Innfrir Grand Island de mildt sagt høye forventingene som er blitt skapt i løpet av året? Svaret på det er et høyt og rungende ja!

Bandet har selv prøvd å beskrive musikken sin ved å si noe som "Vi spiller alt som er gøy og gir oss energi”. Så enkelt kan det sies og gjøres. For det er akkurat det Say no to sin er. Det er en utrolig gøy, fornøyelig og energisk plate. Spennet i musikken varierer fra bluegrass og bluesinspirert rock til en miks med sigøynerpunk som igjen går over i en nesten synthaktig poprock. En salig sjangerblanding med andre ord. Når du i tillegg legger på en særegen vokal fra Espen Gustavsen som høres ut som en rockabillyfrelst sørstatsrocker, da blir det liv og røre fra start til mål.

Grand Island har hatt mye fokus på grunn av bruken av banjo, og banjoen hjelper godt med på å skape det særegne lydbildet man hører på debuten. Men like mye hjelper de mange takstskiftene som gjør musikken uforutsigbar og spennende. Når de i tillegg har et orgel som supplerer et allerede spennende lydblide, da kan man ikke annet en å kose seg foran anlegget.

Man kan selvfølgelig kritisere vokalen for å bli litt slitsom i lengden, og at man ikke får en musikalsk åpenbaring av å høre på Grand Island. Men det er da også flisespikkeri. Jeg tror platen er laget med den tanken om at det skal være energisk, fengende, spennende og variert for lytteren å høre på. Og sist men ikke minst, gøy! Når Espen Gustavsen med sin sedvanlig stemme synger ut ” I want to set your house on fire”, da kan man ikke annet enn å bli frelst. Og da har Grand Island gjort jobben sin.

Jeg er dypt imponert av denne debuten. Grand Island innfrir så det suser. Det er rett og slett ikke noe poeng å trekke ut noen enkeltlåter, for albumet består rett og slett av 11 knallåter som kommer som perler på en snor. I fare for å bli overbegeistret, så vil jeg påstå at Say no to sin vil stå igjen som en av de aller beste rockedebutene i Norge når 2006 avrundes. Det er i alle fall lenge siden jeg har hørt så stor spilleglede og entusiasme som det Grand Island fremviser på debuten. Så nå er det bare å løpe å kjøpe platen og la den snurre mange ganger i spilleren. Deretter er det bare å sjekke når Grand Island spiller i ditt nabolag, for det kan jeg love blir en stor konsertopplevelse.

9/10