Det eksperimentelle oslobandet, Karokh, er klare med sin selvtitulerte debutplate. Det unge bandet har blitt sett på som noe av det mer spennende innen alternativ, norsk musikk de siste par årene. Selv hørte jeg dem for første gang under fjorårets Nattjazz. Den gang hadde de den litt utakknemlige oppgaven med å spille like før fantastiske Reggie Watts, i lokalet ved siden av. Dermed forlot altfor mange konserten til Karokh tidlig den gang. De imponerte meg imidlertid mer enn nok til at jeg ville bli værende, og jeg har prøvd å følge med dem siden den gang.

Karokh liker å prøve ut og leke litt med sjangre. Det er lett å høre. Noe av det de gjør, er langt fra tilgjengelig for folk flest, mens de også har en del elementer som er litt lettere fordøyelig. Og de evner ofte å ha begge deler i samme låt. De klarte det live og de klarer det også på Karokh.
De henter elemeter både fra kraut, improvisert minimalisme, støyrock, amerikansk surf og akustiske folkeviser. Bandet har fokus på nyskapning, både når det gjelder lyd og instrumentering. Enkelte av låtene blir kanskje litt anonyme, men dette er en utgivelse med flere godbiter. Platen krever at du tar deg tid med den, men dersom du gjør det vil du bli belønnet.Karokh åpner bra, med en relativt rocka og funky liten sak, Flowers Every Day. Tsjuder byr på en base av latinorytmer, sammen med litt herlig, moderne jazztrompet, og Song from a Coast er også en morsom låt, med både tribale rytmer og dramatikk. Her har de også lekt seg med lyd, rent perkusjonsmessig. Goodbye til lokk og gryter.

De aller største favorittene mine er imidlertid Surf Decadence, som humper i vei med deilig surferockgitar og en usedvanlig kul groove. Selv med velbrukte «Sticks and stones may brake my bones» som en del av teksten, fungerer denne egentlig helt optimalt. Også albumets avslutning, Into the Wild, er utrolig bra. Her kan bandet og Ina Sagstuen minne litt om både Tori Amos og Kate Bush. Bare enda mer spesielt. Jeg finner det også naturlig å trekke frem trompetist, Thomas Husmo Litleskare fra denne utgivelsen. Dette er en kar som holder et imponerende nivå, og kan nå hvor langt som helst.

Karokh slippes 1.februar på amerikanske Loyal Label, både fysisk og digitalt.