Glem Kashmir, Mew, Saybia og alle de andre danske rockebandene, for Under Byen er det beste rockebandet Danmark har. Musikalsk befinner Under Byen seg i en mellomting mellom Sigur Ros, The Sugarcubes, Mogwai og Tom Waits, med en Björk-lignende vokal. Bandet ble dannet i 1995 og albumet som de nå er ute med, ”Samme Stof Som Stof”, er deres tredje album. Det spesielle med Under Byen er at selv om de har 8 bandmedlemmer så er det ingen av dem som spiller gitar. De bruker cello, fiolin og sag istedenfor gitar for å få frem den særegne lyden de har. Oppbyggingen av låtene baserer seg på vakre harmonier og klanger og det er tydelig at Under Byen vet akkurat hvordan de vil at låtene skal høres ut, der de veksler mellom de korte og de lange låtene. Under Byen spilte på årets Roskilde-festival, hvor jeg var, men av en eller annen grunn så gikk jeg ikke på konserten deres, noe som jeg angrer mye på nå.

Albumet starter med låten ”Pilot”, en skikkelig kul låt som egentlig setter standarden på resten av albumet. Man vet at man har funnet en bra plate etter å ha hørt den låten. Og når man kommer til låt to, ”Den Her Sang Handler Om At Få Det Bedste Ud Af Det”, så er det bare å lene seg tilbake i stolen eller sofaen og bare drømme seg bort. En nydelig låt hvor Henriette Sennenvaldts drømmende eller engleliknende vokal får deg til å slappe helt av. Resten av albumet fortsetter i samme spor, hvor det veksles mellom det rolige og vakre til det litt mer uptempoede, uten at lytteren blir lei av resultatet som Under Byen presenterer.

I 2003 ble Rolling Stone Magazines journalist, David Fricke, kjempefan av Under Byen og han introduserte bandet som ”the best band in Denmark, and probably the best band in the world”. Verdens beste band er ikke Under Byen, men det er definitivt et veldig bra band. Og albumet ”Samme Stof Som Stof” er absolutt et album en musikkelsker bør få med seg.

8/10