Som så mange andre oppdaget også jeg Gogol Bordello ved deres forrige utgivelse, den fantastiske platen Gypsy Punks: Underdog World Strike fra 2005. Deretter opplevde jeg en helt sinnsyk konsert med dem på Roskildefestivalen i 2006. En konsert som fortsatt står som en av de beste jeg noen gang har vært på. Etter så mange positive opplevelser fra Gogol Bordello var dermed forventningene til Super Taranta! temmelig høy. Og bare får ha sagt det først som sist, forventingene innfridde!

Tittelen Super Taranta! har bandet hentet fra Italia, der ”taranta” var en middelaldertradisjon som gikk ut på å behandle hysteriske kvinnfolk med sang. Om noen blir behandlet for hysteri med denne utgivelsen vil jeg ikke svare på, men det jeg kan si er at dette er en utmerket party/fest-plate. For man skal lete lenge etter en bedre blanding av den østeuropeiske sigøynermusikken og rock. Her er fele og trekkspill omtrent viktigere enn gitar, bass og trommer. Låtmaterialet er også veldig bra, med mange fete og fengende låter, hvor flere har gode allsangrefreng.

Albumet starter perfekt med låten ”Ultimate”. En låt med høyt tempo og som setter stemningen med en gang. Videre øker Gogol Bordello intensiteten enda mer, selv om man kanskje ikke trodde det var mulig, før de roer ned noen hakk med låter som ”Dub The Frequenices Of Love” og ”My Strange Uncles From Abroad” (albumets svar på låten ”Baro Foro” fra 2002-albumet Multi Contra Culti vs Irony). Herfra og ut (det vil si 7 låter) kommer den ene fantastiske låten etter den andre, med syngbare refreng og kule rytmer. Det er faktisk bortimot umulig å sitte stille på flere av låtene på dette albumet.

Gogol Bordello har ikke gjort mye annerledes fra utgivelsen i 2005, men personlig synes jeg kanskje at Gypsy Punks: Underdog World Strike var litt mer punkinspirert enn hva Super Taranta! er, som er mer rocka enn punka. Ellers er Eugene Hütz fortsatt en karismatisk vokalist og frontfigur, som styrer bandet på en utmerket måte.

Det har blitt sagt at Flaming Lips og Muse er band man bare har nødt til å oppleve på en scene, og på den listen vil jeg legge til Gogol Bordello. Konserten på Roskilde-06 var så bra at de danske anmelderne måtte legge til ekstra dotter på terningen slik at konserten fikk den karakteren den fortjente. Med andre ord er det noe å se frem til for de av dere som har tenkt dere til Øya-festivalen, for Gogol Bordello spiller der. De spilte også nylig på Storåsfestivalen. Jeg sier hvertfall: ”Gled dere!”

9/10

Hør Gogol Bordello på Myspace