Chamillionaire satte seg selv på kartet med ”The Sound of Revenge” fra 2005, og spesielt med singelen ”Ridin’” der han fikk hjelp av yrkeskollega Krazyie Bone. Cham, som stammer fra Houston i Texas, har lenge gått frem og sagt at han skal bevise at rappere fra sør også kan skrive gode tekster. Ikke bare kan han få frem et godt budskap, på ”Ultimate Victory” viser han også seg selv som en tronearving som kjemper som Kanye West og 50 Cent.

På førstesingelen ”Hip Hop Police”, har hatt fått med seg historiekongen Slick Rick. En låt som handler om at omtrent alle rappere blir anklagd for å yppe opp til mer vold i gatene. Her kommer også et viktig budskap frem. At Hip hop blir utsatt for så masse usaklig kritikk at det ødelegger musikken, og dens troverdighet. Hip hop reflekterer det som skjer i gatene, og ikke omvendt. Uten å bli for opphengt i politiske budskap.

Det er to låter som står ut i forhold til originalitet og lyrikk. Under ”The Morning News” og ”The Evening News” spiller Cham rollen som reporter. Førstnevnte låt, som også åpner albumet, og gir en rask introduksjon over hans kjappe intelligente linjer. Der det er spesielt forskjellen mellom middelklasse og overklasse i det amerikanske samfunnet teksten omhandler. Juvelen her er fortsatt ”The Evening News”, som gir en et enda krassere angrep, og ikke minst leverer albumets råeste 16 bars:

”We still haven't found Pac's killer, still haven't found Biggie's either,
30 minutes into the case they got tired and took a breather,
Snoop Dogg just got arrested, everyday he get a new subpoena,
Innocent when murder was the case so the prosecution got a middle finger,
Hip-Hop is sweeping the nation, but the contents seem so degrading,
Most rappers got new albums that white kids are anticipating,
If you don't like it on the radio or the television then switch the station,
Flavor Flav get a lot of ratings, Bill O'Reilly somewhere is hating,
Kanye just said WHAT? the president ain't got time for that,
The White House is going to stay white even tho' we know Obama's black,
9/11 was a calculation, and some would say it was a timed attack,
He gave a speech on CNN, "They bombed us, now we're bombing back",
Where the heck is Osama at?”


Ta det fortsatt rolig dere der ute som liker sørstats-hip hop. Penger og damer har fortsatt en sentral rolle i musikken, men i stedet for å skryte, angriper han misunnelige ”backstabbere” som takler dårlig at Chamillionaire har blitt stor. På låta ”Industry Groupie” for alle disse pengeelskende, ryggslikkende horene det glatte lag. Litt teit at Europe sin ”Final Countdown” er brukt som sampel, man vet liksom ikke helt om det er kult eller ikke.

Ja, det er egentlig ganske mange låter å trekke frem positivt. For eksempel ”The Bill Collecta”, der Cham igjen får hjelp av Krazyie Bone. Gjestene på skiva er heller ikke få og ukjente, som man kanskje har skjønt. Låta ”Rock Star” er featuring arbeidsnarkomanen Lil Wayne, og er et høydepunkt i seg selv med genial produksjon og beat. Andre folk å trekke frem er for eksempel Devin The Dude, Lil Ken, Pimp C og ikke minst tidligere nevnte Slick Rick. ”Come Back To The Streets” handler om å holde det nede med folka fra gata selv om man selger seg rik, og ikke bli for høy på seg selv. (Les. 50 cent).

”Ultimate Victory” er virkelig Chamillionaire sin seier over alle de andre i gamet der ute akkurat nå. Han har bevist at han kan lage et album som overhodet ikke har noen som helst elementer fra forrige skiva. Hadde gutten fra Houston vært litt mer kjent hadde han pisset på Kanye og 50 cent i platasalg konkurransen deres. Rent lyrisk setter han ”smarte” spillere som Common og Talib Kweli sine skiver på sidelinja også. Chamillionaire har kommet for å bli, og vist at hypen rundt ”The Sound of Revenge” var mer enn fortjent.

8/10

Chamillionaire på Myspace