Nicke Andersson & Co annonserte for en tid tilbake at The Hellacopters kom til å legge opp i 2008. Synd, når man ser tilbake på de skivene og konsertene de har gitt publikum de siste 13 åra. Debut-singelen ”Killing Allan” var på en måte et veiskille for norsk og skandinavisk rock. Retrofeelinga og boogien var igjen lovlig skyts, noe mange band tydelig vis var hypp på å spille, men ingen turte før Hellacopters banet vei. I kjølevannet av svenskene dukket det opp et utall band som kjørte mer eller mindre samme rocke/glam/denim/gitarenunderknæra/action-rawk.
I god Ramones-ånd tror jeg Nicke ”Hellacopter” ”Royale” Andersson og resten av bandet har inspirert ungdommer som hadde lyst til å spille i band, men som ikke trodde de kunne gjøre det før de så og hørte Hellacopters.
Første-skiva ”Supershitty to the max” står fremdeles som et av bandets (og sjangerens) feteste album. Til dags dato spiller de ALLTID åpningslåta ”Gotta get some action now” live.
Men nok mimring, de er jo tross alt ute med en avsluttende plate.

”Head Off” heter skiva som skal sette punktum. Som et lite triks består den av mer eller mindre ukjente cover-låter, noe som ikke opplyses i hverken presseskriv eller på coveret. (I hvert fall ikke på promo-coveret.) Ganske fet måte å avslutte album-serien på egentlig. De gir sin hyllest til band som de mener hadde fortjent den suksessen de selv har hatt, og gjør det de alltid har gjort, nemlig ”payin’ the dues”.
Første låta; ”Electrocute” begynner i sedvanlig Hellacopters-boogie-stil. Ingenting her som skulle tilsi at dette ikke er en Hellacopters-låt. Og sånn fortsetter det bare. De har jo lagt sitt eget preg på versjonene. Bortsett fra litt mye kjærlighetstekster i forhold til hva Nicke pleier å synge om kunne dette fint vært en egen Hellacopters-plate.
Særlig siden de fra starten og fram til nå har blitt mindre og mindre bråkete og mer og mer komersielle, hadde denne plata passet inn i rekkene. Den er ganske snill og pen.

Men når vi snakker om et genuint fett rockeband som har gitt ut massevis av knallbra rockelåter skal det jo litt til at de velger seg de døveste låtene å covre. Og det gjør de heller ikke. ”Electrocute, ”I’m watching you” og ikke minst hiten ”In the sign of the octopus” setter de fleste kroppsdeler som kan holde takta i sving.
I den andre enden finner vi en låt som ”Another turn”. Kjedelig og trøtt låt som ikke passer inn.
Alt i alt en del bra og spennende låter, men også noen som sklir unna. Liker du Hellacopters så liker du nok”Head Off” også. De er jo seg selv like.
I tradisjonen tro følger det også her med en bonus-låt, men kun på limited-cd. Dette er faktisk en vinyl på baksiden av cd’en, tro det eller ei!
Så takk til Hellacopters. Hove blir siste konserten deres i Norge og det blir sikkert hur kul som helst. Selv om den beste skiva deres nok er laget for mange år siden.

Tracklist:

Electrocute – Deamons
Midnight Angels – The Peepshows
I’m Watching You – The Humpers
No Salvation – The Turpentines
In The Sign Of The Octopus- The Robots
Veronica Lake – New Bomb Turks
Another Turn – The Maharajas
I just don’t know about girls – Asteroid B-612
Rescue – Dead Moon
Throttle Bottom – Gaza Strippers
Making Up For Lost Time – The Belrays
Darling Darling – The Royal Cream
Bonustrack: Straight Until Morning – Powder Monkeys

7/10


Hellacopters

Hellacopters på Myspace