Ihsahn er tilbake med tredje soloplate som også avslutter en triologi. Emperors frontmann hviler så visst ikke på laubæra. På denne utgivelsen har han fått med seg rytmeseksjonen til Spiral Architect, (trommer&bass) og i tillegg den dagsaktuelle Jørgen Munkeby (Shining) på Saxofon. Og hva ender vi opp med da? Jo, da ender vi opp med en slags avantgarde-progga metalform som faktisk lyder ganske så tøft. Ihsahn speller gitar og synger selv, noe han fikser på en utmerket måte.

"After" begynner knallhardt med låta "The Barren Lands". Allerede fra gitar-introen skjønner man at dette er drøye saker du er nødt til å konse på. Brutalt, rolig, fire fjerdedeler, sju fjerdedeler...alt en progga metalutgivelse skal ha. Nå drar jeg kanskje på litt mye her. Det finnes langt drøyere ting en Ihsahns "After" der ute. Men også langt mer tilgjengelige ting. Uansett har Ihsahn fanget noe, noe eget som låter forholdsvis nyskapende. Og det uten å gjøre alt for store grep. Det er klart at den psykedeliske saxen til Jørgen bygger opp under det eksentriske i sounden, men også variasjonen i låtene spenner såpass vidt at selv om man ikke liker en låt kan man godt digge den neste.

Av de åtte låtene på plata vil jeg trekke fram "A Grave Inversed" og "Frozen Lake On Mars" som høydepunkter. Her har vi både psykedeliaen, brutaliteten og orginaliteten i herlig symbiose. Det forekommer også en del clean-vokal på skiva. Noe av dette kan minne om litt snill Katatonia og da blir det rett og slett for koselig. Sorry gitt.

"After" er så absolutt en skive å sjekke ut for deg som liker det progressivt og aggressivt på en gang. Jeg har en følelse av at skiva kommer til å vokse på meg også, for det er tydelig at det er lagt ned utrolig mye jobb i dette her. Og med så dyktige musikere i tillegg må det nesten funke. Og det gjør det.Ihsahn-space