Det er 20 år siden det amerikanske bluesrock-bandet The Black Crowes debuterte med kanonskiva Shake Your Money Maker. I anledning jubileet gikk bandet i studio for å spille inn sine favoritter i akustiske versjoner. Croweology er et tilbakeblikk på bandets karriere fra debuten i 1990 og frem til Lions i 2001. Comeback-skiva Warpaint fra 2008 og fabelaktige Before The Frost...Until The Freeze fra 2009 er utelatt i denne sammenhengen. Det gjør ingenting, det er nok av gode låter å ta av fra bandets første tiår.

Med 20 låter fordelt over to CD-plater (tre vinyl), smekker The Black Crowes til med fengende og nydelige låter som viser at materialet utmerket kan presenteres i mer nedstrippete versjoner også. Det starter med Jealous Again fra debuten og slutter med Bad Luck Blue Eyes Goodbye fra bandets andre, og kanskje beste, utgivelse - The Southern Harmony And Musical Companion fra 1992.

Innimellom her får du flere låter fra de nevnte albumene, pluss fra Amorica fra 1994, Three Snakes And One Charm fra 1996 og By Your Side fra 1999. I tillegg har bandet gjort en innspilling av Gram Parsons She og Little Feats Willin, sistnevnte som et av to bonusspor.

De nyinnspilte akustiske versjonene av bandets låter er ingen kopi av de opprinnelige innspillingene. The Black Crowes gjenskaper låtene på nye måter, gjør dem til noe eget. Blant annet er det en vakker versjon av Sister Luck fra 1990 og en tøff innspilling av hiten Remedy fra 1992. Her er også en lengre utgave av Thorn In My Pride og en catchy variant av My Morning Song, også disse to fra 1992. En nydelig fremførelse av Soul Singing fra 2001 er også verd å nevne.

Croweology er derfor en interessant plate i seg selv, men er nok samtidig mer et must for fansen enn noen god innledning til bandets diskografi. Men det er helt ok, det, fordi utgivelsen er i stor grad en takk til den trofaste The Black Crowes-fansen som har stått ved bandets side siden starten i 1990.
The Black Crowes på MySpace