Siden starten i 1991 har urnorske Enslaved gått den lange veien fra ingen oppmerksomhet til å headline store festivaler i inn og utland. Og for å få headlina store festivaler må du også ha solgt bøttevis med skiver, noe Enslaved da selvsagt har gjort, og gjør fremdeles. De er nå ute med sin ellevte(!) langspiller; "Axioma Ethica Odini". Enslaved har hele tiden dreid seg om ekstremmetal, men underveis har de blandet inn både vikingmetal, (for ikke å si startet vikingmetal), mere tradisjonell death metal og nå i senere tid har de lagt seg over på en mere progga stil, fremdeles med brutaliteten i behold.

"Axioma Ethica Odini" starter forrykende med låta "Ethica Odini". Straighte takter og fullt øs. Vokalen veksler mellom tradisjonell skrike/hvese/growle og penere mere episk klar vokal. Dette har jo Enslaved holdt på med en stund så det begynner å sitte nå. Etter noen knallsterke låter viser det seg at dette med straighte takter ikke var tilfeldig for første låta. De har lagt seg mer på tradisjonelle rytmefigurer, med de progressive elementene lurende under overflaten. Et smart trekk som både gir låtene et fengende preg samtidig som det er masse å gripe tak i. "Enkle rytmefigurer" er kanskje en smule overdrevent. Vi snakker liksom ikke om Ramones her, men for Enslaved anno 2010 er dette relativt brukervennlig.

Ut av ni låter fremstår åtte av de som både sterke og stemningsfulle. Det finnes litt fyllstoff her og der, men som regel sklir dette kjapt over i suggererende stemning, episke partier eller dundrende feit metal. "Axioma Ethica Odini" er en skive full av kvalitet, originalitet og taktfast gammaldags metal. Finnes det noe rettferdighet igjen i verden får Enslaved lov til å headline festvaler en god stund til.

Enslaved.no