Siden starten med Ebba Grön i 1977 har Joakim Thåström opparbeida seg legendestatus i Sverige. I Norge har man også satt pris på den eksentriske frontfiguren og utover på 2000-tallet står han også her til lands som et levende ikon. Den kommende konserten hans på Sentrum Scene 17. mars blei utsolgt på rekordtid. Og hva er det egentlig med denne lavmælte melankolske punkesvensken som er så fascinerende? Det beste svaret på det må nødvendigvis være; sjekk det ut!

Joakim Thåstöm blir snart 55 år. Og det høres. Fra en politisk og aggressiv punkevokalist står nå tilbake en hemmelighetsfull, dyster og rolig figur. Men dèt går faktisk veldig bra. For de siste fire soloskivene hans, denne medberegnet, er fire fortreffelige skiver. ”Beväpna dig Med Vingar” fortsetter der forrige ”Kärlek Er For Dom” slapp. Et skritt opp igjen fra den inderlige ”Skebokvarnsvägen 209”, men ikke like rocka som ”Mannen Som Blev En Gris”. Tekstmessig omhandler det fremdeles tapt kjærlighet, anger og de andre tinga det fort blir kleint å høre på, om det ikke er gjort på en bra måte. Thåström gjør det på en bra måte.

Han har en egen måte å skrive på som fremstår utrolig personlig. Dette har heldigvis ikke forandret seg. Det samme gjelder den mørke, analoge bakgrunnsstøyen. Den som mer eller mindre har definert Thåström som soloartist. Den som lydmessig fremstår som et innrøyka kvalitetsstudio med lassevis av sjel. Den er på plass.

Det er som sagt en rolig plate. Og jeg vil ikke påstå at dette er det beste Thåström har gjort. Alikevel er den gjennomsyra av kvalitet og særpreg. Låter som ”Beväpna Dig Med Vingar” og ikke minst ”St. Ana Katedral” er glimrende låter med frynsete nerver og dynamikk på sitt beste. Men alle låtene er dessverre ikke like pirrende. For ikke å si engasjerende. Men han puller det jo off, selvfølgelig. Vi snakker jo tross alt om en mester i sin egen sjanger.

17. Mars spiller han altså På Sentrum Scene i Oslo. Tar du med deg nok spenn får du sikkert kjøpt billett utenfor. Eller kanskje du var en av de heldige (les dyktige) som greide å raske til deg billet på lovlig vis? For å gi et lite perspektiv så spiller han 14, 15 og 16 i Gøteborg. Alle er utsolgt.