Med kun ett ordentlig soloalbum, ”Gentle Spirit”, har Jonathan Wilson opparbeidet seg en posisjon som nærmest er uhørt til tross for at ”Gentle Spirit” ble kåret til 2011s fjerde- beste album av Mojo, mens Uncut kåret Wilson til ”Årets nykommer 2011”.

Jonathan Wilson ble født på midten av 70-tallet, men musikken hans vekker til livet en musikalsk epoke som hadde sin glanstid noen år før han kom til verden. Den dype og milde stemningen i Wilsons sanger er et ekko fra en tid da Laurel Canyon ledet an i en bølge av moden, søtlig berusende rock, - nemlig sent 60-tall og tidlig 70-tall. Det er slettes ingen overraskelse at Jonathan Wilson har funnet seg et hjem i akkurat denne delen av California, så mange år etter de virkelige omstendighetene. Skal man på et litt lettvint vis beskrive det umåtelig vakre albumet ”Gentle Spirit”, så kan man si det låter som om Pink Floyd møter Neil Young og Stephen Stills (eller rett og slett Buffalo Springfield).

Når Jonathan Wilsons band Muscadine oppløser seg i 1999, begynner han å samle på det som skal bli en svært imponerende samling analogt innspillingsutstyr. Med dette utsyret bygger han sitt første studio, og får jobber som produsent og lydtekniker for artister som Erykah Badu, Jackson Browne, Elvis Costello, Will Oldham og Chris Robinson.

På samme tid åpner han huset sitt for jevnlige jam-sessions med lokale musikere, - noe som blir selve knutepunktet i revitaliseringen av det musikalske felleskapet i Laurel
Canyon. Jonathan Wilson blir kreativ drivkraft og hans Five Star-studio et musikalsk episenter. Ryktet sprer seg, og artistene dukker opp på tvers av generasjoner og
kommersiell status. Myteomspunne legender, unge fremadstormende talenter og virtuose musikere inspirerer og stimulerer hverandre. På en helt vanlig kveld kan man møte og spille med folk som Pat Sansone og John Stirratt
fra Wilco, Jackson Browne, Benmont Tench fra Tom Petty & The Heartbreakers, Graham Nash, Robbie Robertson, Gary Louris (The Jayhawks), Chris Robinson (Black Crowes) og Vetiver. Alt sammen i en hippie-kollektivistisk ånd, hvor jam-sessions er veien til alt godt.

Ut av dette stiger altså Jonathan Wilson, mannen alle vil spille med i håp om at hans kreativitet, musikalske forståelse og glød skal smitte og inspirere. Jonathan Wilson har tidligere vært på turné med Wilco og Jackson Browne og Tom Petty and The Heartbreakers. Han spilte også på Norwegian Wood i 2012.

Det nye albumet Fanfare kommer i oktober.