Henry Chinaski & The Weak koste seg altså så mye med innspilling på hytte at de like gjerne reiste til en hytte uten innlagt vann og strøm for å spille inn musikkvideoen til Buffalo Man. De fikk med seg Daniel Arntzen, en kamerat av Ola Even fra Frosta, på regi og Torjus Thesen på foto. Musikkvideoen er et satirisk portrett av rockens macho-tradisjon og hvordan vi ikke lever opp til det.

«Buffalo Man» er en antikapitalistisk hymne der dagens flytting av arbeiderklassen til Sørøst-Asia sammenliknes med den hvite manns folkemord på Indianerne i Amerika. Margaret Thatcher får pryde singel designet fordi hun gjennom sin knebling av arbeiderbevegelsen og globalisering av markeder er et symbol på den frislupne storkapitalismen som har tillatt en enorm utnyttelse av arbeidskraft og barn i land som Bangladesh og Kambodsja.

Vi tok en prat med det premiere-klare bandet:


Hvem er dere og hva har dere laget?

- Vi er Henry Chinaski & The Weak og har lagd en EP som heter A Spirit Of Bold Curiosity For The Adventure Ahead. Den har mer steelgitar på seg enn vi egentlig hadde tenkt. Så med det har vi blitt et americana band som egentlig spiller garasje-rock.

- Jeg er så sjukt gira på at vi har fått i gang det bandet her! Endelig! Jeg veit det høres veldig yndig ut, men jeg gleder meg til å fortsette å skriver låter med Ken Erik (og Kasper og Ola Even) for alltid. Planen er at Henry Chinaski & The Weak skal være vår musikalske lekeplass for resten av livet, forteller Simen.


Hvorfor valgt dere denne låta som deres første singel? Fortell også litt om videoen

- Vi valgte Buffalo Man som singel fordi det er den enkelt-låta som best viser bredden på EP-en med en blanding av klassisk americana, garasje-rock, indie-rock og singer-songwriter tradisjon.

- Vi mener det er viktig at bandet ikke låser seg fast til et sound fra første stund, men heller stoler på at bandmedlemmene farger låtene. Selv om det er Ken Erik og Simen som skriver låtene så blir uttrykket mer fargerikt når Kasper, Ola Even og Tommy (produsent red.anm.) bringer sine ideer til bordet. Det gir et rikere lydbilde som lytteren kan bli kjent med over tid.

- Funfact om musikkvideoen: hvis du ser nøye etter skal det være mulig å få øye på et pinnedyr, ja, et pinnedyr. Vi hogger et tre i musikkvideoen. Der hadde Kasper og Ola Even definitivt best økseføring! Vi var heldige å få med oss Daniel Arntzen og Torjus Thesen på kamera og regi. Ideen bak videoen er jo veldig enkel, og på sett og vis gjort før. Premiss 1: 4 gutter drar til skogs. Premiss 2: De har med godt drikke, hva som helst kan skje. Konklusjon: Det var gøy. Dårlig spøk til side, så var det kult at vi fikk til en Wes Anderson-aktig estetikk; stilisert og oppstilt. Jammen ble det ikke noe julekortaktig over den videoen også!


Fortell litt om deres musikalske inspirasjonskilder.

- Vi er fans av artister og band som Grateful Dead, Bonnie Prince Billy, Bill Callahan og Nick Cave & The Bad Seeds, og veldig mye mer selvfølgelig. Det karakteristiske med disse er at lydbildet er i konstant endring fra plate til plate. Det er ambisjonen vår også! Å hele tiden utvikle soundet vårt og gå i den retning som føles mest naturlig der og da. Vi er jo gigantiske musikk-fanatikere, så du skal ikke se bort i fra at det kommer musikk som minner om Yo La Tengo i det ene øyeblikket og Leonard Cohen i det andre.


Det er noe unorskt over musikken deres, har dere tanker om det?

- Det er godt observert! Har ikke tenkt over det selv. Både et kompliment og en fornærmelse. Vi er veldig glad musikken til Tønes, Odd Nordstoga, og Stein Torleif Bjella. Men vi har ingen ambisjon om å lage tilslørt indie-pop dynket i reverb, så akkurat den siden av norsk musikk prøver vi å holde oss unna.


Hva har dere for spennende planer fremover?

- Vi slipper vår første EP 2. juni! Og vi skal i studio og spille in et par nye låter til sommeren. Tror vi skal få gitt dem ut i høst. Kanskje skal begge gå i g-moll. Men Det er ikke helt avgjort enda. Kanskje skal det brukes big muff, kanskje handler en av de låtene om sex og den andre om døde by-duer i moll. Vet ikke helt enda. Vi skal spille konserter til høsten, også skal det bli flere og flere og oftere og oftere konserter med HCATW frem til vi er 60 år kanskje? Da må vi nok roe ned.

Forsidebilde: Daniel Arntzen/Torjus Thesen