Engelske Yes er et av få progressive rockeband fra sjangerens gullalder som fremdeles er aktive den dag i dag. Gruppen slo gjennom på 1970-tallet med klassiske plater som the Yes Album, Close to the Edge og Fragile. Bandet har siden starten gitt ut album jevnt og trutt; Heaven & Earth er bandets 21. I rekken.

I 2008 besluttet vokalist Jon Anderson å forlate bandet. Det var imidlertid ikke første gang; Anderson forlot bandet også i 1979, og ble da erstattet av Trevor Horn, som gjorde en helt grei jobb, frem til Anderson returnerte få år senere. Da Anderson igjen forlot bandet, falt valget på canadiske Benoît David, som medvirket på forrige album, Fly from Here. Da Benoît David måtte kaste inn håndkleet på grunn av sykdom, ble hans erstatter Jon Davison, kjent medlem av Glass Hammer, og god venn med Foo Fighters-trommis Taylor Hawkins. Davison er dermed den fjerde vokalisten på et Yes-album.

Yes har tydeligvis bestemt seg for å la Davison virkelig få føle seg hjemme; Davison har umiddelbart fått tillit fra resten av bandet, og er kreditert som låtskriver på hele 7 av 8 albumetslåter. Dessverre slår ikke dette heldig ut. Heaven & Earth blir altfor ordinær og repeterende plate. Davison gjør en god jobb på vokalen, men når resten av bandet ikke har særlig mye spennende å tilføye lydbildet og det samme 70-tallssynthriffet blir gjenbrukt platen gjennom, ender Heaven & Earth opp som en altfor ordinær og repeterende plate. Vi finner midtveis to låter som til nød kan klassifiseres som godlåter, nemlig Step Beyond og To Ascend. Disse to må sies å løfte albumets karakter ett par hakk. Steve Howe høres slappere ut på gitaren enn på lenge, og når grunnleggende medlem og bassist Chris Squire knapt nok setter sitt preg på albumet slik han pleier å gjøre, fremstår sluttresultatet mer som en Jon Davison soloplate med Yes som backingband.

Selv om man begynner å bli vant til Yes uten Jon Anderson, er savnet av bandets gamle frontfigur merkbart. Det forventes ikke at Yes skal være like nyskapende og kreative som de var under storhetstiden for 40 år siden, men dette albumet blir en skuffelse. Ungt blod skal tilføre bandet mye nytt og spennende, men Heaven & Earth viser at dette ikke alltid er sant.