Masshysteri-grunnleggeren Robert Hurula Petterson kuttet ut både band, for- og etternavn og leverte en sensasjon av en soloplate i mai med Vi är människorna våra föräldrar varnada oss för. Denne uka fulgte Hurula opp med firespors-epen Betongbarn.

Hurulas sterke Øyakonsert i sommer besto av både solomateriale og Masshysteri-låter. Settet hørtes imidlertid ut som om det var hentet fra samme plate. Teksttolkning avslører en utvikling i låtskriverens karriere. Pettersons Masshysteri-materiale skildret tilværelsen fra et gruppeståsted i samfunnets randsone. «Låt dom hata oss, så länge dom är rädda,» sang han. Hurulas sololåter danner en personlig historie om oppvekst, ensomhet, oppbrudd og lengsel. «Jag ville glömma dig, just som du var,» synger han nå. Med Betongbarn retter Hurula blikket utover igjen. Betongbarna i åpningssporet er samfunnets underklasse uten hjem og framtid: «Vart fan ska man ta vägen när man är ett betongbarn?». Musikken er rask og fengende poppunk, og står godt til Hurulas direkte tale. Den neste låta Var min dröm er både musikalsk og tekstmessig en forlengelse av tittellåta. Men den har et treffende gitarriff som hever låta til epens høydepunkt.

Covelåtene Tyna bort og Ge oss nåt som är sant utgjør baksida på epen. Masshysteris politiske punkrock hentet mye inspirasjon fra Ebba Grön. Slik sett er det ikke overraskende at Hurula tolker låter fra inspirasjonskilden. Tyna bort er likevel et litt overraskende låtvalg. Den rolige skapunkeren er et av de mer blasse sporene på den ellers glimrende Kärlek & Uppror (1981). Hurula har økt tempoet, og skåret vekk ska-bassen, noe som kler låta godt. Ge oss nåt som är sant er John Lennons protestlåt Gimme Some Truth på ett minutt og 40 sekunder.

På de fleste målbare områder er verden i positiv utvikling: barnedødligheten går ned, levealderen går opp, de voldelige konfliktene er færre, og folkestyrene er flere. Det er likevel nok å protestere over, selv i det relativt velfungerende Skandinavia. Hurula synger godt om samfunnets skyggesider, men han var enda bedre da han viste fram sitt eget mørke.