Støy som musikk er et konsept det kan være vanskelig å ta inn over seg om man ikke er vant til denne formen for musikalsk maksimalisme. Mange vil nok regne det som bråk, men om man bare leter lenge nok, så kan man finne en slags meditativ tilfredstillelse i slike lydlandskaper. Sjelden har vel ordet “styggpent” vært mer passende enn for dette albumet.

Regn er Magnus Nymo og Hans Uhre. De trakterer henholdsvis bass/vokal og trommer. Ikke at han skal behøve å flyte noe som helst på det, men Magnus er broren til bassisten i Onkl P & De Fjerne Slektningene. De har base i Halden, og er tilknytta musikerkollektivet Tonehjulet Kräftpest.

At de klarer å lage sonisk dynamitt som dette med bare to stykker i bandet, og kun en rytmeseksjon, er intet mindre enn et mesterstykke. For dette låter tungt som støpejern. Jeg må innrømme at jeg fikk kraftig bakoversveis etter at bass-introen på det første sporet Sove var over, og albumets første vokal-parti slo meg i fleisen. Det høres ut som Seigmen iblanda en dose Motörhead-aggresjon, og krydra med lette doser My Bloody Valentine. Særlig vokalmessig høres det ut som noe fra førstnevnte band sine glansår, da de ofte brukte en veldig grumsete vokalstil, nesten som en slags dødsralling. Jeg er spent på hvor godt de klarer å gjenskape disse lydbildene i en live-setting, for her er det mange spor som er spilt inn og lagt oppå hverandre.

Produksjonen er veldig lo-fi og vokalen ligger ofte litt dypt i miksen, men dette er ikke noe trekkpunkt. Det er helt åpenbart et stilistisk valg, og som lo-fi ofte gjør, fører det til at man nesten kan drukne seg i en slags innsjø av lyd. Dette skaper igjen et album som det er veldig lett å leve seg inn i. Tekstmessig tar de opp tematikk som angst, egodød og søvnforstyrrelse.

For det er virkelig et dystert univers som Magnus drar oss med inn i her. Noe som fører oss over på det lyriske. Et hvilket som helst annet band ville slitt med å kunne lage overbevisende låtmateriale av disse mørke tekstene(som noen ganger flyter ut i floskler), men sammen med den sterke vokalen så klarer de på et vis å lage en helhetlig atmosfære.

Nå som høstmørket kommer krypende så er dette albumet den perfekte kompanjong for sene kvelder, helst med et headset så man kan skille detaljene i lydbildet. Definitivt et av de beste norske albumene i år.


Lytt og kjøp her!