
Electric Eye
Different Sun
En mektig lytteropplevelse
Det slår meg at Electric Eye bygger musikken sin rundt tre store styrker. For det første er platene deres helhetlige komposisjoner hvor enkeltlåtene får en underordnet betydning. Dette gjelder i enda større grad for denne plata enn for forgjengeren – helheten oppleves altså enda mer gjennomarbeidet og vellykket her. For det andre er det en voldsom detaljrikdom i disse låtene. Dette gjør at musikken alltid føles interessant, og at man nær sagt aldri blir «ferdig» med den. Man kan lytte til Electric Eye sine plater igjen og igjen og igjen, og stadig vekk får man plutselig en følelse av å høre noe helt nytt.
For det tredje, og kanskje aller viktigst, har Electric Eye evnen til å lage musikk som både har noe improvisert over seg, men som også, på samme tid, oppleves svært fokusert og stram. «Vi har jammet en del i studio og det er sånn de fleste låtene blir til. Som oftest hadde vi et riff eller et tema som utgangspunkt og så har vi jobbet frem sounden og gangen i låta underveis.», uttalte vokalist og låtskriver Øystein Braut til Musikknyheter i november. Det er imponerende at bandet makter å ivareta denne improviserte sounden, og samtidig unngår at det hele sklir ut i en eneste psykedelisk smørje. I bunnen av det Electric Eye driver med finner vi en svært stødig kurs. De sju låtene som utgjør Different Sun klokker inn på førti minutter, noe som føles riktig. Her er mer enn nok av musikalsk kreativitet til å fylle den tiden, samtidig unngår bandet de helt store sidesprangene som psychrocken, eller kanskje mer presist progrocken, har hatt en tendens til å havne i.
Jeg har i denne teksten argumentert for at Electric Eye sine plater oppleves mer som helhetlige komposisjoner enn som et knippe enkeltlåter. Dette innebærer at man gjerne også får mest ut av å høre på hele albumet i én setting. Om jeg så likevel skal velge meg ut et enkeltspor å trekke frem, blir det avslutningslåta Part One. Dette er sju minutter i den psykedeliske himmelen, en låt som løfter plata til et nytt nivå helt på slutten. Assosiasjonene går til Pink Floyds tjuetre minutter lange Atom Heart Mother, fra albumet med samme navn – jepp, den med et bilde av ei ku på coveret.
FLERE ANMELDELSER
OMD - Bauhaus Staircase
OMD gjør som de har lyst og markerer sitt 45-årsjubileum på ypperste måte. >>
Steven Wilson - The Harmony Codex
Visjonæren innenfor progrock bryter alle regler og leverer et post-pandemisk mesterverk. >>
Adama Janlo - Misaligned
Brilliant og enestående begynnelse. En stemme det er vanskelig å glemme. >>
Kardang - Rizky Biznizz
Sørlandsbandet Kardang er ute med sin andre fullengder, og den gir deg rein, hard og pur rock ‘n roll. >>
Rival Sons - Lightbringer
Rival Sons gir ut sitt andre album for året, og Lightbringer står ikkje tilbake for det første. >>
Spurv - Brefjære
Spurv er tilbake med eit nytt og ambisiøst album, som imponerar med store orkester og tunge gitarar i skjønn harmoni. >>
Trevor Rabin - Rio
Forrige vokale soloalbum kom i 1989. 34 år, 50 soundtracks og 200 konserter senere knaller Trevor Rabin til! >>
Pseudo Fruit - Heavy Nydelig
En norsk trio med full klaff og tre rette: ferdigheter, referanser og kreativitet. >>