Wilco Schmilco, det er umulig å ikke bli i godt humør av en sånn tittel. Spilt inn på samme tid som fjorårets Star Wars, men med en helt annen sound. Jeg tror vi uansett skal se på disse to albumene litt som to sider av samme sak – altså to sider av det moderne, voksne og selvforsynte bandet Wilco. Besetningen har vært den samme siden livealbumet Kicking Television i 2005, bandet har sitt eget studio/øvingssted/altmuligrom – The Loft, de driver sitt eget platesselskap. Kort og godt – de gjør akkurat som de selv lyster. Det merkes på disse utgivelsene.

Der Star Wars ga oss korte, konsise, fuzzy rockelåter er det på Schmilco en betydelig mer neddempet affære – Wilco unplugged om du vil. Det betyr dog ikke at dette er en samling med traurige ballader. Dette er bilder av et fantastisk bands spontanitet. Gjennom hele dette albumet får man følelsen av å være med et band på øvingsrommet. Om det skyldes låtene som til dels føles mer som ideer enn låter her og der, eller om det er den varme, lune produksjonen skal jeg la det være opp til andre å bestemme. Jeg får en viss White Album-følelse av hele greia.

Det er en leken folky-vibb på hele albumet, og selv låta Common Sense med sitt freak-out-parti vil ikke skremme vekk noen – til det er det hele altfor behagelig. På godt og vondt. Når det er sagt så synes jeg disse låtene som høres litt småslappe og uengasjerende ut på de første gjennomlyttingene vokser seg fint under huden og gir seg skikkelig til kjenne etterhvert. Første singel og albumets klare «hit», If I Ever Was a Child er jo intet mindre enn en innertier av en Wilco-låt. Happiness er en personlig favoritt. Og låttitler som Shrug & Destroy og We Aren't the World (Safety Girl) er herlig tongue-in-cheek fra Tweedy og resten av et band i tydelig godt humør.

De beste låtene herfra parret med de beste låtene fra Star Wars ville kanskje gitt oss noe nærmere et klassisk Wilco-album, men gjort på denne måten så får vi et større innblikk i bandet Wilco akkurat på dette tidspunktet i deres eksistens. Jeg ville absolutt ikke vært det foruten.