
Enigma
The Fall of a Rebel Angel
En skulle tro at datostemplingen var gått ut på Enigma, men dette fungerer fint.
Albumet MCMXC ad kom ut noen uker etter, og siden det tyske koret som stod bak innspillingene av den gregorianske sangen Enigma hadde samplet gikk til sak, ble det avslørt at det var Cretu som hadde lagd platen. I tillegg var det en haug med ukrediterte samples fra andre artister der, ikke minst fra albumet 666 med Aphrodite’s Child.
Blandingen av danserytmer, new age-lyder, stønning og seksuelt ladede tekster om religion og Marquis de Sade solgte i millioner, og oppfølgeren, The Cross of Changes, som kom tre år senere ble i mange land en enda større suksess. Også dette albumet ble fulgt av en del kontroverser da det var stappfullt av samples fra artister som verken var kreditert, betalt eller spurt. Og sånn gikk nu åran.
Tjueseks år senere er det nå klart for det åttende Enigma-albumet for Cretu, The Fall of a Rebel Angel. Etter som årene har gått har det blitt færre og færre samples, og lavere og lavere platesalg, og det er hele åtte år siden det forrige albumet.
En rekke av elementene som går igjen på mange Enigma-album går igjen også her. Det er alt fra de reverserte hornene som alltid starter en Enigma-plate (som er på plass i åpningssporet Circle Eight) til stønning, sexy kvinnestemmer som snakker fransk og neofilsofisk engelsk vissvass, som skal høres dypt ut, samt noe korsang her og der. Men selv om denne platen kanskje er den som kommer nærmest debuten MCMXC ad (du har faktisk en Sadeness Part II her), så vil det likevel være urettferdig å si at det er noen kopi av førstealbumet.
Du får derimot ikke noe Enigma ikke har servert før. Mens man før kunne spore en viss forandring og progresjon fra plate til plate, ble det på forrige album, Seven Lives Many Faces klart at nå var Cretu fast i et mønster. Han følger dette mønsteret her også, men det fungerer mye bedre her enn på forrige plate.
For selv om det er en del som ved første gjennomlytting høres anonymt og kjedelig ut dukker det etter litt jobb opp en del skikkelig sterke låter her.
Andrelåten The Omega Point er stilig i sin form av å være en rockepastisj (temaet blir gjentatt i Agnus Dei). The Die is Cast med Mark Josher på vokal er veldig 90-talls Cretu, men den har en glimrende oppbygging med noen flotte partier og et herlig refreng.
På Sadeness Part II bringer Cretu tilbake Bachs Toccata Fugue, som han også brukte i remikser på singelen The Rivers of Belief fra første album. Dessverre har låten ingenting av hitpotensialet til Part 1.
Oxygen Red har kastet seg på trenden med forvridde synth-stemmer som alle skal ha i hitlåtene sine for tiden, men med en Cretusk vri som fungerer.
Albumet avsluttes med den særdeles vakre Amen, som viser at Cretu fortsatt har grepet. Hele albumet flyter perfekt sammen som ett musikkstykke, og produksjonen gjør at selv kjipe hodetelefoner høres ut som et perfekt stereoanlegg.
The Fall of a Rebel Angel forteller visstnok en historie som du får fortalt som lydbok på disc 2. Aldri sett på denne! Tro meg! Du vil dø av hjernekreft! Enigma er kanskje fint, men du kan ikke ta det alvorlig.
FLERE ANMELDELSER
OMD - Bauhaus Staircase
OMD gjør som de har lyst og markerer sitt 45-årsjubileum på ypperste måte. >>
Steven Wilson - The Harmony Codex
Visjonæren innenfor progrock bryter alle regler og leverer et post-pandemisk mesterverk. >>
Adama Janlo - Misaligned
Brilliant og enestående begynnelse. En stemme det er vanskelig å glemme. >>
Kardang - Rizky Biznizz
Sørlandsbandet Kardang er ute med sin andre fullengder, og den gir deg rein, hard og pur rock ‘n roll. >>
Rival Sons - Lightbringer
Rival Sons gir ut sitt andre album for året, og Lightbringer står ikkje tilbake for det første. >>
Spurv - Brefjære
Spurv er tilbake med eit nytt og ambisiøst album, som imponerar med store orkester og tunge gitarar i skjønn harmoni. >>
Trevor Rabin - Rio
Forrige vokale soloalbum kom i 1989. 34 år, 50 soundtracks og 200 konserter senere knaller Trevor Rabin til! >>
Pseudo Fruit - Heavy Nydelig
En norsk trio med full klaff og tre rette: ferdigheter, referanser og kreativitet. >>