Fredrik William Olsen er nok for de fleste mest kjent fra Bodø-bandet Kråkesølv, men Kosmos og kaos er Olsens tredje soloalbum. Første låt ut er Æ e din, der Olsens velkjente stemme akkompagneres av akustisk gitar. Det er en fin låt som kler det enkle arrangementet, og teksten er rett og slett litt søt.
«Æ visste ikke / kem æ ville vær / men nu føl æ mæ helt sikker / på den æ e med dæ»

Havets frukt er første singel fra Kosmos og kaos, og er en av de låtene som gjør sterkest inntrykk. Den er direkte inspirert av en artikkel i Morgenbladet om fiskere i Portopalo som fikk menneskelik i garnene, men lot være å melde fra til myndighetene fordi de fryktet inntektstap. Selv om akkurat den saken er gammel, er tematikken meget relevant i dag, og det er nettopp fordi det er så relevant teksten treffer sånn. «kasta dæ ut igjen / nei vi har ikke råd til å la vær»

Ikke kom tilbake er en smått melankolsk og nydelig låt.
«Bitterheta e et trygt, men ensomt rom / men døra har æ låst / Æ ska vent på dæ / uten lengsel mot / alt som va og kunne vært»
Fredrik William Olsen er en dyktig låtskriver, og dette er en av mange låter som viser det. Det er noe med teksten som treffer rett i hjertet.

Den nest-siste låta på albumet er Ruth Maier. Ruth Maier var en østerriks-jødisk flyktning, som var en av de mange jødene som ble transportert ut av Norge med DS Donau, og ble drept i Auschwitz. Dagbøkene og brevene hennes har senere blitt gitt ut i bokform.
«Æ kommer aldri tilbake / så du treng ikke å vent / Mein ikke å vær så dramatisk / men det e altfor seint »
Den hele seks minutter lange låta avsluttes med godt og vel over to minutter med kun instrumentalt. Akkurat som Havets frukt er Ruth Maier en av de låtene som gjør sterkest inntrykk. Selv om selve historien er gammel, er tematikken så altfor relevant i dag.

Albumet avsluttes med Den valgte ensomheta. Det er en vakker og poetisk låt.
«Den her valgte ensomheta / e det nærmeste æ kommer hjem / og korr æ ska ja det vet æ / ikke før æ kommer frem»

Kosmos og kaos er et album som har en fin kombinasjon av søte viser til mer alvorlige låter. De fleste låtene består kun Fredrik William Olsen sin vokal og akustisk gitar. Det er enkelt, men gir et veldig nært inntrykk. Tekstene i låtene hans kler det. Det er låter som er behagelige å lytte til, men de krever at du lytter til dem, for virkelig å få vist seg fram.