12 år etter de gav seg, er endelig Gåte tilbake. Førstkommende fredag slippes den nye EPen, Attersyn. Selv om bandsammensetninga er noe endra, er både Sveinung og Gunnhild Sundli fortsatt med. Når Gåte nå returnerer, sier de selv at det ikke bare er en fortsettelse, men også en ny begynnelse.

Første låt ut på EPen er Stolt solvår, som også er første singel ut. Med en gang musikken setter i gang, og Gunnhild Sundli kommer inn med vokal, kjenner man umiddelbart igjen Gåte. Stolt Solvår er en nyskreven låt med tekst av Knut Buen, og skapt i samarbeid med låtskriver Katrin Frøder. Selv om låta er nyskreven, passer den rett inn i «Gåteuniverset».Gåte har også sluppet låt to, Rideboll og Gullborg, som singel allerede. I motsetning til Stolt Solvår, er Rideboll og Gullborg basert på middelalderballaden med samme navn. Låta starter med tunge toner, og det er så behagelig rått. Det er en låt som drar meg rett tilbake til musikken til Gåte på midten av 2000-tallet. Jeg digger det!

Draumefanga er enda en nyskreven låt. Når musikken ligger som et tungt teppe bak den sterke stemmen til Gunnhild Sundli, er det hele nesten litt magisk. Det er bare å lukke øya, lene seg tilbake og nyte.

I likhet med Rideboll og Gullborg, er Venelite også basert på en middelalderballade. Det er en rett og slett gåsehudskapende vakker låt, som har gått på repeat i mange dager. Det er en sånn låt som glir under huden, som kryper inn i hjertet, og skaper en helt spesiell stemning.

For de som har savnet Gåte, er Attersyn er kjærkomment gjenhør med dem. Vi får den fantastiske blandingen av folkemusikk og rock som er så spesiell og unik for Gåte. Vi får den særegne dialekten. Vi får feler. Vi får skikkelig norsk rock. Vi får hele Gåteuniverset, og det er så riktig og så bra. Det er bare å glede seg til konsert neste år!