Hardly Strangers er Psychic Markers sitt andre album. Deres første heter Scrapbook .1 og kom for fire år siden. Bandet har fem medlemmer som har bakgrunn fra diverse litt mer obskure indie-band. Psychic Markers lager musikk i skjæringspunktet mellom psychedelia, kraut og elektronika. De maler fram stemningsfulle og til tider filmatiske lydbilder. Åpningssporet, instrumentallåten Creepin’ er et eksempel på nettopp dette. Låten kunne passe godt som en del av soundtracket til en psykologisk thriller.

Pyramids er mer elektronika-basert og kan faktisk minne litt om the Stranglers ca.rundt Feline/Aural Sculpture.

Release the anchor, sail away
(The pyramids are here to stay)


Det er Steven Dove som synger, spiller gitar og lager tekstene til bandet. Hans forbilder når det gjelder tekst er ikke så mye poeter og låtskrivere, men forfattere som operer innenfor det surrealistiske og abstrakte, som Vonnegut og Bulgakov. Han skaper sitt eget tekstunivers, og vi får bl.a. høre om Bald Mountain i et par av sangene. Bald Mountain er i følge Dove en metafor for å streve etter noe som ofte viser seg å være en luftspeiling

Why go to Bald Mountain?
Where the crows fly backwards


Fields of Abstraction er en elegant, drømmende (også i bokstavelig forstand) reise inn i vokalist Steven Dove sine tankebaner, og musikk og tekst gjør at man får assosiasjoner til Twin Peaks-universet:

Lost in a field of abstraction
A palette so bright that it can pierce right through
Lost in a field of abstraction
A shadow so bright that it appears light blue


Play it Safe starter med tikk-takk-rytme. Etter hvert kommer det et gitarparti som ligger og maler og droner i bakgrunnen. På toppen av dette kommer Steven Dove sin snakkesynging. Det er stemningsfullt nesten på grensen til creepy.

Don't regret. Don't play it safe
This precious place Is gonna change


Powerful People har et gjennomgående basstema som også starter opp låten. Kompet er smygende og mystisk. Det kan til dels være vanskelig å tolke tekstene til Dove, men det er mulig at denne handler om plast-verdenen vi lever i. Både i billedlig og direkte betydning.

I unwind on a plastic beach
There's a plastic tree and a molten sea
It was made by you and it was made by me
This is our brave new world


Noen av låtene kan være i overkant filmatiske og drømmende, men de gode låtene er virkelig gode. Og kanskje er Psychic Markers enige om at det kan bli for mye drømmerier. I Dreaming, som inneholder elementer av 50-talls doo woop med koredamer som synger "shu bi dua" i bakgrunnen, synger Dove:

I'm sick of dreaming
About living the dream


Tittellåten Hardly Strangers er en seks minutter lang låt som antagelig gjør seg bedre live enn på plate. Den starter lett og fint og ender opp i en lang suggererende og repetetiv drone.

Plata avsluttes med Surprise Reprise og skiller seg ganske kraftig ut fra de andre låtene på plata. Dette er rett og slett en låt som er bygd over akustisk gitar og stemmen til Steven Dove. På slutten sniker det seg inn xylofon og synth. En vakker avslutning på plata.

Hardly Strangers er en litt ujevn plate, men det er såpass mange gode låter her at man er villig til å se gjennom fingrene med de låtene som kan bli litt for lange og til dels monotone.