Grunnbesetningen i The Essex Green består av Jeff Baron (gitar), Sasha Bell (keyboard og vokal) og Chris Ziter (gitar og vokal). De starta i 1999, og har fire album bak seg. I 2006 bestemte de seg for å ta en lang pause for å satse på egne private prosjekt: «Jeff to build a houseboat and navigate the mighty Allegheny, Monongahela, and Ohio Rivers; Christopher to return to his home state of Vermont and lead local fermentation efforts; and Sasha to decamp to Montana to study elk rutting».

I 2015 (under super-månen) ble de tre enige om å starte arbeidet med en ny plate. De har altså brukt bortimot tre år på den nye plata, og de har brukt tida godt. Hardly Electronic har blitt en meget hørbar og fin plate.

Det starter aldeles nydelig med låten Sloane Ranger. En flott poplåt med lettbente gitarer og en synthlinje som fester seg grundig i hjernebarken. Så synger Sasha oss gjennom The 710, en søt låt med klare sommerlige tendenser og små snutter med psykedelisk gitar underveis.

Singelen Don’t Leave it in Our Hands er en fin duett med et utrolig fengende refreng. «There’s only one way this is gonna end», synger Chris, uten at vi vel egentlig er sikker på hvordan det vil ende. En meget sterk låt som undertegnede har spilt mye i det siste.

Vi går videre i fine ballader med orkestrale arrangementer, vi får til og med en country-duett av godt merke i låten Bye Bye Crow. Vi får og høre historien om Patsy Desmond. En fin ballade med myk vokal og nydelig gitar- og pianospill. I tillegg til de nevnte låtene, er det andre låter som utmerker seg her, som f.eks Waikiki og Catatonic.

Plateselskapet har merket platen «Alternative», men jeg vet ikke om jeg er helt enig i det. Dette er rett og slett en samling gode og fengende poplåter med forskjellige innfallsvinkler som gror seg fast i deg. Skal jeg komme med en liten innvending, er det at 14 låter er litt i meste laget. De kunne nok kuttet ned på låtantallet og fått et enda bedre album.

Man skal være forsiktig med å bruke betegnelsen sommer-plate for ofte, men denne utgivelsen kommer til å følge undertegnede gjennom sommeren. Så får man håpe at The Essex Green får den oppmerksomheten de fortjener enten det er vår, sommer, høst eller vinter.


Hjemmesiden til The Essex Green