Gryphon, som uttales "griffen", er et engelsk band som skilte seg ut da de albumdebuterte i 1973 med Gryphon. Medlemmene spiller f.eks. fagott, blokkfløyte, cembalo, pauker og middelalderinstrumentet krumhorn. Plata er folkpreget og veldig melodiøs, og noen av sangene er folkeviser.

Oppfølgeren Midnight Mushrumps (1974) har en del elgitar, elbass og trommer, men musikken er like melodiøs og vakker. Denne utgivelsen, Raindances - The Transatlantic Recordings 1973-1975, mangler imidlertid en av låtene: Dubbel Dutch. Det er nok av plasshensyn, for de to cd-ene er fullstappet med musikk. Likevel synd at man dropper en av sangene, når The Transatlantic Recordings er i albumtittelen.

Gryphon fikk et slags progrockuttrykk på Red Queen To Gryphon Three (1974), som mange regner som gruppas beste. Albumet består av fire 8-10 minutter lange instrumentalstykker. På Raindance (1975) høres Gryphon tidvis ut som et streit prog- og poprockband, og de bruker faktisk synthesizer. Et høydepunkt er deres vakre versjon av Beatles-låta Mother Nature's Son.

Raindances - The Transatlantic Recordings 1973-1975 byr på to og en halv time med spennende, original og vakker musikk. Coverheftet har bilder, musikerlister og velskrevne liner notes der flere av medlemmene intervjues om Gryphons start og disse fire albumene. Men en av låtene på andrealbumet mangler altså, så man får ingen komplett samling av deres utgivelser på Transatlantic Records.