Med hylende gitarer introduserer norske Spielbergs debutalbumet This Is Not The End for lytterne. Dette gjør de i form av åpningslåten Five On It. For en litt moden musikkanmelder minner dette meg i første omgang om band som Hüsker Dü og Dinosaur Jr. servert med friske hardcore-ingredienser og noen ganger med et fint shoegazer-dryss over. For litt yngre lyttere er det sikkert andre artister og stilarter som vil dukke opp i minnet. Det er kanskje ikke så viktig, men det kan jo være greit å sette musikken i et historisk perspektiv, og å gi leserne noen referansepunkter.

Det som er sikkert, er at dette Oslo-bandet gir jernet gjennom 12 gjennomarbeidete og gode låter. Bandet, med medlemmer som har bakgrunn bl.a. fra indie-band som Team Me, Lukestar og Truls And The Trees, har tidligere gitt ut en EP. Bandet har blitt skamrost av et vidt spekter av utenlandske publikasjoner som NME, Kerrang! og The Guardian.

At de har fått mye skryt, skjønner man godt, for det er utrolig medrivende låter bandet har snekret sammen. Låter som før nevnte Five on it, Distant Star, Bad Friend og 4AM sitter som ei kule (eller flere) fra første gangs lytting. De har også lagt inn et par lange lydmalende instrumentalparti, som roer det hele ned. Låten SK er en ren instrumentallåt, mens McDonalds (Please Don’t Fuck Up My Order) bare har et kort vokalinnslag inni den sju og et halvt minutt lange låten. På Sleeper varter de opp med akustisk gitar og neddempet vokal. dette gjør albumet mer dynamisk og variert. Det er slett Ikke dumt, for 12 låter i hundreogtjue hadde nok blitt litt mye av det gode.Jeg skal være forsiktig med å tolke tekstene, men det kan se ut som de kretser rundt tema som usikkerhet, angst, ensomhet og drømmen om å være et helt annet sted. «I wanna leave this country/I wanna flee this land/my friend how ‘bout you?/know what I’m gonna do?/I’m gonna leave this planet/and I will fly away to distant star/baby take me far away», synger vokalist Mads Baklien. Dette er dagdrømmer de fleste av oss har vært innom. Spielbergs skal faktisk forlate landet og spille flere konserter i Storbritannia i tiden som kommer, så en bit av dagdrømmen går i oppfyllelse.

Gutta har fått produsenthjelp fra bassisten i The Wombats, Tord Øverland Knudsen. Han har produsert fram et hardtslående lydbilde, der trommene er langt framme i lydbildet, gitarene øser ut fuzz og bassen hamrer insisterende i bakgrunnen. Det er tett, tøft og kompetent. I det hele tatt er det en imponerende albumdebut Christian Løvhaug (trommer), Mads Baklien (vokal og gitar) og Stian Brennskag (bass) har servert oss.

Spielbergs spiller på Trondheim Calling fredag 1.februar og på Revolver lørdag 9.februar. Møt opp!


Turnélista

Sjekk Spielbergs på Facebook