Det har vært stilt store forventningene til debutalbumet til ISÁK. Det er flere årsaker til at trioen har blitt holdt fram som et stort norsk framtidshåp. Noe er basert på singler som Curves Munnje og In Comparison, og noe er basert på deres sterke live-opptredener. Jeg så ISÁK på Trondheim Calling i 2018, og fikk da bekreftet at de har en internasjonal sound og en aldeles fabelaktig frontfigur i Ella Marie Hætta Isaksen. Bandet lager en fin miks av fengende elektropop og joik samt at det språklig sett er en spennende blanding av engelsk og samisk. Så har de selvsagt fått ekstra drahjelp av at Ella Marie vant Stjernekamp i fjor høst.

Nå har albumet Ealán kommet ut til folket. Ealan betyr «jeg lever», og kan nok tolkes på flere vis. Det som er klart, er at musikken til ISÁK er svært levende og viril. I tillegg til nydelig vokal, vever produsent og bandmedlem Daniel Eriksen fine synthmønster og trommeslager Aleksander Kostopoulos pakker det hele inn i snasne og vel gjennomtenkte rytmer.

Lydbildet er luftig og åpent, det strømmer vellyd ut av høyttalerne. Det er tidvis lett og svevende som en fjær. Åpningslåten heter da også - treffende nok - Feathers og minner ikke så rent lite om Bel Canto. Musikken er elektronisk basert, og Ella Marie har som Anneli Drecker en vakker og sterk stemme uten spesielle vokale begrensinger.

Det fortsetter fint med In Comparison, en låt med mye soul i seg. Seammá Seammá starter med joik over en luftig synth. Låten er i ren samisk språkdrakt og er en av de roligere låtene på plata. Selflessness er også av det mer rolige slaget.De to kanskje sterkeste låtene på albumet følger etter hverandre. Det er tittelåten Ealán og låten Máze. Ella Marie framførte sistnevnte låt i Stjernekamp. Det er en låt til å få gåsehud av. Joiken går rett inn i sentralnervesystemet og blir værende der.

«I just find it hard to feel comfortable on my own», synger Ella Marie i Ealán. Det kommer nok til å være mange folk rundt deg framover, Ella Marie. Den positive oppmerksomheten og interessen har du og bandet i aller høyeste grad fortjent! ISÁK innfrir forventningene.


Hjemmesiden til ISÁK