RJ Chesney vokste opp i sørstatene, men er nå basert i Los Angeles. Få nordmenn har hørt om hans to forrige album, men de bør oppdage Amateur Revolution, som har mange kvaliteter. Han har ingen vakker stemme, men det har heller ikke John Prine eller Terry Allen, som den kan sammenlignes med.

Plata er både innspilt i LA og Bergen med amerikanske og norske musikere. HP Gundersen er medprodusent og en av to steelgitarister, og spiller herlig slidegitar på den gammelmodige countrylåta Pull Down The Moon. Medvirker gjør også de to vokalistene i HPs gruppe The Last Hurrah!!: Heidi Torsvik og Maesa Pullman (her på trommer). Tekstene har Chesney skrevet, mens HP står for melodiene (med ett unntak).

De seks første låtene er blant høydepunktene, og jeg vil spesielt nevne den vakre balladen A Place Just Like Me (krydret med nydelig pedal steel), den allsangvennlige Amateur Revolution (som handler om revolusjon i ånden), den elegante balladen Do You Remember Me? og Proud Of You Child, der refrenget er unimotståelig.

Aller best på albumet er Da Mayor Is On The Scene, med selvbiografisk tekst om å flytte fra sørstatene til New York for å unnslippe rasisme, for så å finne det også der. Her får vi et tett lydbilde med Kåre Sandvik på piano og David Chelsom Vogt (fra Real Ones) på fiolin.

Deretter synker kvaliteten litt, for så å ta seg opp igjen på siste spor: gladlåta Rise Up And Sing. Her får vi medrivende blåsere og ei strålende tekst som er en oppfølger til tittelsangen og har et budskap som ligner på Pete Seegers.

Amateur Revolution er et godt album med særpreg, og fans av steelgitar vil nyte hvordan instrumentet preger mange av de tolv låtene. Tekstene vil appellere til fans av Tom Russell, og det rølpete lydbildet får meg til å tenke på Dylan og The Bands Basement Tapes. RJ Chesney kan være stolt av sin varierte plate!