Asa Krogtoft (70) var i slutten av tenårene da han fikk suksess med gruppa 1 2 6. Så ble det to rocka, småpsykedeliske singler med Taboo og en solokarriere fra 1969.

Rekkene - De beste er den 3. samleplata med hans musikk. Den første kom alt i 1970, den andre i 1982. Denne, som fins på både cd og vinyl, er oppkalt etter hans eneste solohit. Men Rekkene var til gjengjeld stor i 1969. Typisk nok er teksta god og full av både ironi og metaforer, akkompagnert av en minneverdig melodi og et strålende arrangement av Carsten Klouman.

I coverheftet, med liner notes av rockehistoriker Thor-Rune Haugen, kan vi lese om Asas karriere og hans egne ord om de 23 låtene. Vi får også en diskografi for alle hans singler og album.

1 2 6 fra Bodø ga ut albumklassikeren Curtains Falling på tampen av 1967. Da var de allerede oppløst. Gruppa hadde to hits, hvorav den første er blitt kåret til tidenes beste norske låt og var en kjempehit, Graveyard Paradise. Også Elisabeth (om hun som fortsatt er hans kone) ble en slager. Vi får 7 låter med 1 2 6 her. Etter min mening burde det ha vært flere. Jeg savner bl.a. debutsinglen Veto fra 1966.

Taboo holdt på bare et halvt års tid i 1968 og ga ut to singler, hvorav A-sidene er med her. Særlig den første, Vampire Tango, er glimrende, med rå elgitar, psykedelisk intro og tekst som i likhet med Graveyard Paradise er inspirert av vampyrer og Dracula.

Asa ga ut 4 reine soloalbum, og vi hører de beste låtene fra de to første (anno 1970 og 1971), men dessverre ikke de to andre (1975 og 1983). Av hans solosingler får vi alle låter unntatt to b-sider. Spesielt imponerer Kvartal 33 (med et Klouman-arrangement som minner om Scott Walker) og Den 3. verdensfred.To låter er mildt sagt sære: Bobby You're Not Allowed To Die, som er en hyllest til forbildet Bob Dylan, og Norsk gudevise, som forteller historien om da Olav den Hellige kristnet Norge, i blues-takt.

Det skal også nevnes at Asa Krogtoft ble vokalist i Popol Ace etter Jahn Teigen (1978) og ga ut to popalbum i duoen LASA (1978-80). Samt at Taboo endelig fikk utgitt et album, i 2010.

Men Rekkene - De beste forteller bare historien om den første (og kanskje beste) delen av Asas karriere. Her er det mange pop-perler som fortjener et større publikum.