Den fulle tittelen på boksen er selvforklarende: Optimism/Reject - UK D-I-Y Punk and Post-Punk 1977-1981. DIY står for "do it yourself", og disse artistene har da heller ikke vært på store plateselskap. De 105 låtene er utgitt på indielabeler fra 1977-81, og ingen ble hits. Men kvaliteten er høy, selv om verken The Sex Pistols, The Clash, Buzzcocks eller The Damned er med.

Likevel er det en god del kjente artister med, gjerne representert med debutsinglen: The Fall, Scritti Politti, Subway Sect, The Sisters of Mercy, Kurt Cobain-favorittene The Raincoats, The Associates, pønkepoeten John Cooper Clarke, Essential Logic, Swell Maps, Skids, Au Pairs, The Ruts, The Membranes, Eyeless In Gaza, Young Marble Giants, samt utrolig nok Thompson Twins og Blancmange.

De fleste låtene er hentet fra singler eller kassetter. Ofte har man valgt b-sida framfor a-sida. Disk1 starter med tenåringsbandet Eater i 1977. Stort sett er låtene presentert kronologisk, og utgivelsesmåned er oppgitt der dette er kjent. Boksen har et tykt coverhefte med en rekke artistbilder, singlecovere og presseutklipp.

Vi får også et velskrevet, personlig essay av den kjente musikkjournalisten som satte sammen boksen, Mark Paytress, om hvordan det var å oppdage pønken som tenåring i 1977. Han har skrevet små biografier om artistene, hvor vi får vite bandbesetninger, hvor de kom fra, og noen ganger når de ble dannet, oppløst eller gjenforent. Bemerkelesesverdig mange band kom fra Brighton!

Pønken døde gradvis ut fra 1978, da nyveiven (new wave) overtok. Denne genren kalles nå av mange postpønk. Likevel er mange pønkeband med i boksen - faktisk i alle år fram til 1981, der den setter strek. Det er en god del perler blant låtene. Optimism/Reject er en god samling for en periode som var viktig i musikkhistorien. Her er en av de mest berømte låtene, om en berømt mann som forsvant i virkeligheten: