«All my friends are writing their resumes/My responsible friends are applying for jobs/But me, I was considering ditching Ezra, and going by Esme/Baby, would you find that so odd?/My dying friends are finding religion/While my intellectual friends are all denying God.»

Velkommen til Ezra Furmans verden, en verden hvor tvilen regjerer. Religiøs og åndelig tvil, tvil rundt kjønnsidentitet og tvil rundt hvor veien går videre, kort sagt tvil rundt hele eksistensen. Så hva er løsningen på all denne eksistensielle funderingen? Hvordan bekjemper man sine indre demoner? Svaret er rock’n’roll! Albumet Twelve Nudes konkluderer med det i sistelåten What Can You Do But Rock’n’Roll. Da har Ezra Furman i løpet av 27 minutter vist fram tolv aktmalerier - eller låter - for oss.

Det åpner voldsomt med fuzz og hyl i Calm Down aka I Should Not Be Alone, før Ezra i låten Evening Prayer aka Justice tar fram sin akustiske gitar og stiller ut livshistorien og sjela si for oss lyttere i en låt formet som en slags aftenbønn eller skrifting: «I wasted my twenties in submission/I thought I was outside the system».

Ezra rocker virkelig hardt i låter som Rated R Crusaders, Trauma, My Teeth Hurts og spesielt i den, på alle måter, overstyrte punklåten Blown. Det virker som om han går inn for å sprenge både hjerte, sjel og forsterker og det passer da også godt med tekstlinjen «My heart is blown/Like a tire, like an amplifier.»

Furman har gitt plass til et par låter som har mer direkte politiske undertoner: In America, som er en kommentar til hvordan det er å vokse opp i «drømmenes land», og Rated R Crusaders som ifølge Ezra sjøl er en kommentar til Israel/Palestina-konflikten.

Det fins også noen roligere låter på plata, som den fine, 50-tallsinspirerte balladen I Wanna Be Your Girlfriend. Her drømmer Ezra eller Esme om å være jentekjæreste og gå hand i hand på gaten med sin elskede.Ezra Furman kan vekselvis ses i enten kjole eller jeans på scenen og har betegnet seg som «gender-fluent». Dype funderinger, desperasjon og fortvilelse rundt akkurat dette er noe han har belyst på de sju foregående albumene sine. Det preger tekstene og musikken, og blandingen av sårbarhet og rå, rett fram og naken rock’n’roll funker usedvanlig godt når det gjelder den Chicago-fødte artisten. Det kan meget godt hende at dette er det beste rock’n’roll-albumet du kommer til å høre i år.


Ezra Furmans offisielle hjemmeside