Full tittel på denne dobbelt-cd-en er Who knows what the day will bring? - The Complete Transatlantic Recordings 1969-71. Vi får nemlig alt skotske Gerry Rafferty (1947-2011) spilte inn for Transatlantic Records. Dessverre er han av mange bare kjent for kjempehitene Baker Street (1978) og Stuck in the middle with you (1972). Sistnevnte med bandet han dannet etter solodebuten: Stealers Wheel.

Gerry Rafferty var imidlertid en av de store singer-songwriterne på 70-tallet. Solodebuten Can I Have My Money Back? er en klassiker, med sine varierte melodier, mollstemte akkorder og gode tekster. Både den og Humblebums' plater er en herlig miks av folkrock og visepop.

The Humblebums ble dannet i Glasgow som en viseduo uten Gerry Rafferty. Billy Connolly, som nå er en berømt komiker og skuespiller, fikk med seg Rafferty som ny makker på det 2. albumet, The New Humblebums (1969). De to delte på vokalen og låtskrivingen, og på disk 1 får vi alle Raffertys bidrag til det albumet og oppfølgeren Open Up The Door (1970) samt fire outtakes som først ble utgitt i 2005 på cd-en Please Sing A Song For Us. Sistnevnte har fire live bonuskutt, hvorav to er Rafferty-låter som jeg syns skulle ha vært med på dette albumet.

Blant Gerrys låter er perler som Her father didn't like me anyway (tidenes breakup-sang?), Coconut Tree Steamboat Row (også innspilt av Stealers Wheel) og Shoeshine Boy. Jeg må også berømme de herlige treblås-arrangementene.

Disk 2 starter med Gerrys første soloplate, Can I Get My Money Back? (1971), som er stappfull av glimrende sanger, så som tittelkuttet, Didn't I? (som burde ha blitt en hit), Long Way Round, To each and everyone og Mary Skeffington (som var pikenavnet til Gerrys mor).

Disk 2 har hele 11 bonuskutt, hvorav to er tidligere utgitt: ei b-side fra en single (den glimrende So bad thinking) og en overdubbet versjon av Mary Skeffington. De andre låtene består av tre alternative tagninger, fire outtakes (hvorav tre er instrumentaler) og Who cares som både demo og ferdigmastret versjon. På demoen tar Gerrys synging helt av mot slutten, mens den andre versjonen er like jazzpreget og enda bedre. Låta ble også innspilt av Stealers Wheel.

Who knows what the day will bring? - The Complete Transatlantic Recordings 1969-71 er en av årets beste reutgivelser! Dessuten får man et innholdsrikt coverhefte med strålende liner notes og sjeldne bilder.