Det psykedeliske, amerikanske rockebandet Spirit ga ut fire glimrende album fra 1968-70 før originalbesetningen splintret opp. Yngst var tenåringen Randy California, som spilte gitar som Jimi Hendrix. Eldst var hans stefar Ed Cassidy, som hadde bakgrunn som jazztrommis.

Randy solodebuterte i 1972 under navnet Kapt. Kopter & The (Fabulous) Twirly Birds. Han og stefaren spilte deretter inn albumet The Adventures of Kaptain Kopter & Commander Cassidy in Potatoland. Men Epic Records nektet å gi det ut i 1973 fordi det ikke var kommersielt nok. En ny utgave ble utgitt i 1981 som Spirit-albumet Potatoland. Det inneholder også noen nylig innspilte, poppete låter, og er ganske bra.

Siden er enda flere Potatoland-innspillinger utgitt på diverse album.The Complete Potatoland er den hittil mest omfattende utgaven, med 4 cd-er der 1981-versjonen er med, inkludert det medfølgende tegneserieheftet (riktignok i mindre format). Det er et konseptalbum om superheltene Kaptain Kopter og Commander Cassidy som reiser i sin Kopter Mobile til Idaho, hvor de kommer til fantasilandet Potatoland. Historien er altså temmelig far-out, og Randy California brukte da også mye lsd på 70-tallet. Men ikke den 50 år gamle Ed Cassidy, som tydeligvis foretrakk rosévin.

Spirit var en trio i 1973, og bassist Larry "Fuzzy" Knight forteller i coverheftet det han husker fra innspillingene (Randy og Ed døde i hhv. 1997 og 2012). Det hele er satt sammen av Spirit-ekspert Mick Skidmore, som har samlet masterteiper fra Potatoland-prosjektet i årevis.

Disk 1, "The Original Potatoland", består av albumet som Epic ikke ville gi ut. Her er det både musikk og dialog, og vi får gamle låter som 1984 og Nature's Way. Lydkvaliteten varierer også på cd-ens 9 bonuskutt, som består av liveversjoner, alternative tagninger, outtakes og et intervju med Randy og Ed. Av låtene som ikke kom med på 1981-albumet, er det bare Salvation og You Know som holder samme høye standard.Disk 2 gir oss 1981-versjonen og 7 bonuskutt som inkluderer en 1981-intervju med Randy. Disk 3 og 4 består av to konserter fra 1972 med lydkvalitet som veksler mellom god og elendig. Ingen av disse låtene er fra Potatoland, så jeg skjønner ikke vitsen med disse to cd-ene. Disk 4 har dessuten 6 bonuskutt.

Men 1981-albumet Potatoland står som en påle selv i dag, og er etter min mening det beste Spirit ga ut etter 1970. Det solgte faktisk godt i UK, og åpningslåta We've Got A Lot To Learn hadde fortjent å bli en stor hit!Totalt har The Complete Potatoland 75 kutt. Mange av dem føles overflødige. Dessverre.