For noen uker siden slapp Exploding Head Syndrome sin nye EP, Aristicratical Tendencies, og bandet plukker fint opp tråden fra sist.

Siden debuten tilbake i 2011 har ikke bandet gjort mer enn finpussing av lydbildet, og det låter umiskjennelig som Exploding Head Syndrome. Det er med andre ord få musikalske overraskelser å spore. På godt og vondt.

Personlig liker jeg at de ikke endrer på uttrykket bare for å gjøre det, men vet akkurat hva de selv vil være og hvordan det skal høres ut. Liker du noe av det tidligere materialet fra bandet er du garantert å finne noe du liker i dette siste tilskuddet i katalogen.

Så hva er det du får høre på Aristocratic Tendencies? Vel, ettersom bandet har beina godt plantet i hardcore pumpes det ut feite riff på rekke og rad som driver låtene fremover sammen med galopperende trommedriv. Vokalen er sjangertro, står trygt plassert midt i lydbildet, og leveres med upåklagelig intensitet.

Låtene veksler mellom det aggressive og det allsangvennlige. Særlig Hardcore Jesus peker seg ut som en kommende livehit i så henseende. Produksjonen får dessuten fram de mer subtile nyansene i låtene, enten det er basslinjene eller backingvokalen. Dette er med på å gjøre låtene mer interessante enn førsteinntrykket tilsier.At tekstene gir aggresjonen innhold og en retning bidrar til å gi låtene en ekstra dimensjon som sjangeren kler godt. Bandet sier selv at det handler mye om fordeling av samfunnets goder og hvordan usannheter og grådighet er en uheldig kombinasjon. Særlig i All Change Is Bad hvor teksten slår hardt fra seg blir dette tydelig. Legg også merke til den absurd fete backingvokalen i låta som hever intensiteten.

Hardcore Jesus og nevnte All Change Is Bad seiler begge opp som personlige favoritter på EP-en, men av ulike grunner. Akkurat dette er kanskje noe av styrken til EHS. De har en evne til å treffe med de store refrengene, men klarer samtidig å få fram en dirrende aggresjon som gir deg lyst til å knuse noe.

Selv om det er lite nyvinning å spore klarer Exploding Head Syndrome å servere fem heseblesende låter som alle stiller seg høyt i bandets låtkatalog. Alt fra produksjonen til låtskrivingen og fremføringen føles gjennomarbeidet. Måten låtene sklir over i hverandre er dessuten med på å forsterke helhetsfølelsen på EP-en.

Aristocratical Tendencies er rett og slett et fint stykke håndverk.