Lucifer Was fra Oslo skrev sangene til Underground And Beyond på begynnelsen av 1970-tallet, men spilte dem ikke inn før i 1997. Nå kommer endelig albumet ut på vinyl via den spanske labelen, Sommor. At det er i begrenset opplag for så være. En får bare håpe interessen blir så stor at denne klassikeren blir trykket opp i flere eksemplarer. Det har den fortjent, for her snakker vi norsk rockehistorie!

Lucifer Was ble dannet i 1969 og var med ulike bandmedlemmer (og bandnavn) aktive i fire-fem år før de la inn årene. 20 år senere førte jamsessions ulike medlemmer sammen igjen, og siden da har bandet utgitt flere album. Det siste, Morning Star, kom i 2017.

Underground And Beyond består av elleve psykedeliske prog-låter i samme gate som Jethro Tull. Kanskje ikke så rart med to fløytister, men også Black Sabbath og Atomic Rooster blir hentet fram som referanser. Sangene på Underground And Beyond har nok ikke de like tunge og seige riffene som Sabbath kan briljere med, men her er masse deilig gitarspill å fordype seg i. Dessuten har Lucifer Was en helstøpt rytmeseksjon som driver låtene stødig og kreativt framover. Vokalen er ålreit, men kunne med fordel vært litt råere. Det kan en likevel leve med når kvaliteten på det øvrige er så god.

Lucifer Was fremfører låtene med tyngde og pondus, og de er strukturert på en spennende måte som gir deg noe å bryne deg på. Selv om disse sporene er spilt inn på slutten av 90-tallet, høres de ut som de tilhører tiåret de opprinnelig ble laget. Lydbildet trekker lytteren mot tidlig 70-tall, og det er til tider helt herlig fett å høre på musikerne der de durer på med riff og soloer - på gitar og fløyte, og ofte i svært oppfinnsomt samspill

Underground And Beyond har flere underholdende spor. Noen er mer umiddelbare, andre trenger litt mer tålmodighet før de synker inn. Spesielt åpningen Teddy's Sorrow, medley-orienterte The Green Pearl og The Meaning Of Life er solide saker.

Det hadde vært stort å få oppleve Lucifer Was i konsertformat. Men vinylen skal i alle fall skaffes. Den lanseres 13. november, så det er bare å legge seg i sovepose utenfor Big Dipper.Følg Lucifer Was på Facebook