Jørund Vålandsmyr fra Eydehavn har hatt suksess med honkytonk-countrybandet Country Heroes i Oslo. På solodebuten Til dere som er lykkelige synger han på norsk. Her er det mye tristesse og sanger om ulykkelig kjærlighet. Tekstene er gjengitt i det bibelsvarte utbrettcoveret med samme oppsett som i salmebøker, og vinylen er kirkehvit med noen innlagte smussflekker. Dette er gjennomført av en artist fra det sørlandske bibelbeltet som også kaller backingbandet sitt Menigheten!

De 11 låtene er varierte og kan ikke settes i bås. Men americana er felles for en del av dem, samtidig som albumet tidvis rocker bra. Det åpner med den vemodige balladen En sang, som ender i en lang moog-solo. Hvis Gud ikke tror durer av gårde og byr på en Clarence White-inspirert gitarsolo ved Jørn Raknes.

Kompet i starten av den fengende poprocklåta Lakka negler minner om The Clash' London Calling og har en av platas beste melodier. Det har også singlen Hjerterått, der Raknes' dobroriff er lånt fra Creedence-låta Lookin' Out My Back Door. Denne fengende, lystige melodien med tragikomisk tekst har flott harmonivokal ved Silje Høgevold.

To andre høydepunkter er Istid, som har en lekker gitarsolo, og tittelkuttet Til dere som er lykkelige, der Vålandsmyr trolig synger om sitt eget stakkarslige liv!

La tankene gå byr på kontrabass, Marc Ribot-aktig gitar og jazzvibber som får meg til å tenke på Tom Waits. En annen sang som skiller seg ut er To kalde steinheller, som en har en herlig rocke-groove og et langt, psykedelisk instrumentalparti midtveis.

Musikken bør appellere til folk som digger sørlendingen Erlend Ropstad, Stein Torleif Bjella og Neil Young, som må ha inspirert avslutningslåta Formulasjon (iallfall gitarspillet). Men Vålandsmyr har en mye bedre sangstemme enn disse!

Ikke alle låtene på Til dere som er lykkelige holder like høy kvalitet som de nevnte, men alt i alt er dette en vellykket debut der Jørund Vålandsmyr beviser at han tidvis er en glimrende tekstforfatter og melodisnekker. I Country Heroes er tekstene ofte ironiske og morsomme, her er de heller alvorsfylte. Vålandsmyr fikser begge deler med bravur!