Elin Furubotn er ingen nykommer i musikkverdenen. Hun har gitt ut plater i 20 år, og er nå ute med album nummer åtte i rekken. Noen vil kanskje kjenne henne fra den fine duetten Så lett det kan ver med Morten Abel, som kom for seks år siden.

Den siste plata heter Blikk og er gitt ut både digitalt og i fysisk format. Det som er litt uvanlig er at mens den digitale utgaven kan karakteriseres som en mini-LP med seks nye låter, har hun på vinylen lagt inn tidligere utgitte låter på B-siden. Deriblant før nevnte Så lett det kan ver. I denne anmeldelsen vil jeg først og fremst fokusere på de nye låtene til Elin Furubotn.

Elin Furubotn lager musikk innafor visepop-/popspekteret. Det er både lettbeinte låter og låter med mer tyngde. Låtene er godt arrangerte, tekstene er noen ganger mer gladlynte hverdagsbetraktninger, andre ganger mer dyptloddende. Som tittellåten Et Blikk som handler om hennes demente far. Det er en vemodig tekst om en trygg klippe i livet som har mistet kontroll og fotfeste: «For smilet ditt/gjør så godt det kan/Å skjule ein litt usikker mann.»

Plata er produsert av Freddy Holm, som også bidrar på flere instrumenter og sørger for at det musikalske bakteppet er i de beste hender. Det er forresten ikke bare han som bidrar, det er mye fin instrumentering og koring på låtene til Furubotn. Morten Qvenild gjør fine ting på tangenter, Tom Roger Aadland er innom på koring og i «Du vet godt koffor eg e sure på deg», blir han nødt til å ta barten. Hvorfor? Det må du sjekke ut sjøl. Ellers er Kriss Tømmerbakke fra Erik & Kriss innom og rapper litt på åpningslåten Alt å vinna.

Den fineste låten har Elin Furubotn spart helt til slutt. Det er den neddempede og vare Tidå e din venn med et aldeles nydelig trompettema, eller muligens synth. Det er vakkert og vemodig og avslutter delen med de nye låtene på strålende vis.

De seks siste sangene, som spenner fra 2006 til 2014, danner en grei side B på vinylen, men der får dere gjøre jobben med å vurdere sjøl. Jeg kan uansett trygt anbefale både side A og B, hvor man kan finne små perler om man leter litt, for som Elin Furubotn sjøl sier det: «Det e ikkje alltid så lett å se/Den stjernå så blinke litt diskret.»
Hjemmesiden til Elin Furubotn