Viselegenden Judy Collins (80) og vår egen Jonas Fjeld (67) har hjulpet hverandre til ny suksess. I USA spilte de i fjor for fulle hus og ga ut albumet Winter Stories, der de ble kompet av bl.a. Chatham County Line. Dette tidligere bluegrassbandet fra Nord-Carolina kjenner vi fra tre samarbeidsplater med Jonas Fjeld i perioden 2007-13.

Collins er stor i USA, men i Norge hadde hun bare spilt én gang tidligere (faktisk i 2013 i Fjelds hjemby Drammen). I februar har de spilt for fulle hus i Norge, hvor Chatham County Line har spilt mye og fått mange fans. I april kommer gjengen på ny norgesturné, med bl.a. fire konserter på to dager i Drammens Teater (16. og 17.4.).

Mens cd-utgaven av Winter Stories kom i fjor høst, er det først nå i februar at vinylutgaven foreligger. Og for en flott utgivelse det er blitt, med utbrettcover og en diger plakat hvor tekstene står på baksida. Collins skriver på coveret om albumets tilblivelse og om flere av sangenes bakgrunn. De fleste er nemlig gamle, og kulde og snø er et slags tema for hele plata.

De starter med Northwest Passage, som kalles Canadas 2. nasjonalsang. Så følger to gode låter av henholdsvis Collins og Fjeld. Enda bedre er den fengende sangen Bury Me With My Guitar On, som synges av de to som skrev den: Fjeld og Dave Wilson fra Chatham County Line. Wilsons stemme er glimrende til slik bluegrass.

Den nye versjonen av Joni Mitchells juleklassiker River er fin, men tilfører den ikke noe nytt. Da har jeg mer sans for Engler i sneen - her i Eric Andersens engelske oversettelse Angels in the Snow. Det vil si, den starter med at Jonas Fjeld synger det første verset av Ole Paus' tekst. Så kommer Judy Collins inn på engelsk, noe Fjeld deretter synger på. Judy spilte forresten inn Angels in the Snow i 2013 også, med Jonas på koring. Jeg liker dessuten versjonen deres av Jimmy Webbs klassiker Highwayman.

Sweet Refrain er en smektende, jazzinfluert ballade der Judy og Jonas synger søtt sammen. Hun synger om sin barndoms Colorado i den avsluttende balladen The Blizzard, som hun først ga ut i 1990. Den eneste låta som ikke holder mål på albumet er den kjedelige Frozen North.

Ellers er Winter Stories en nytelse, med et stort sett akustisk lydbilde, mye piano, fele, banjo og mandolin, og sterke vokalprestasjoner av de to veteranene. Og nå kan altså dette strålende albumet kjøpes på både cd og lp!