Jamaica-labelen Studio One, med Clement ´Coxsone´ Dodd i spissen, har siden femti/seksti-tallet vært sentral i etableringen, utviklingen og promoteringen av musikk innen sjangere som ska, rock steady, reggae og dancehall. Coxsones talent, engasjement og teft har gjort band og artister til legender og beriket musikklyttere verden over med eksepsjonelle utgivelser.

Livet hadde vært mye fattigere uten Bob Marley, Ken Boothe, Marcia Griffiths, Millie Small, The Wailers, The Maytals, The Skatalites og alle andre storheter som ikke er nevnt. Ikke nok med det: Tenk på alle band og artister som igjen har latt seg inspirere av pionerene fra Studio One-stallen. Rekka over store navn er uendelig, og musikken fortsetter å puste liv i gamle og unge kropper på alle kontinenter. Ikke så rart, for dette er musikk som letter på humøret uavhengig av hvilken del av verden du bor i.

Coxsone, som døde i 2004 72 år gammel, nærmet seg tretti da han bygde seg et studio i Kingston, lanserte Studio One og eksperimenterte slik han ville. I record the music, put it on a dub plate and go straight to the dance hall and watch the reaction, har han, ifølge Chris Wilsons tekst om Studio One på labelens hjemmeside, uttalt. Coxsone sonderte altså terrenget og gjorde headnotes på hvordan låtene fungerte på folk. Deretter dro han tilbake i studio og flikket. En slik oppskrift ga ham nyttig erfaring med tanke på å utvikle musikken videre. Og i forlengelsen av Coxsones tester og justeringer har vi i flere tiår fått muligheten til å lytte til resultatene via fremragende singler, album og kompilasjoner. Ta en titt i katalogen og du kommer til å bli blåst over ende av kvaliteten som er der.Det siste tilskuddet ble lansert 1. mai. Rebel Disco er en mix som bare er tilgjengelig digitalt og via Studio Ones bandcamp-side. Den inneholder flere dancehall-låter med hovedtyngde på innspillinger fra 70-tallet. Låtene er børsta støv av og henta fram fra arkivet, og flesteparten skal visstnok være vanskelige å spore opp selv for en dedikert musikkgraver. I tillegg er her også en ikke tidligere utgitt låt, Arena Rock av Roland Alphonso & Jah Buzz.

Blant de åtte utvalgte finner vi også blant annet Sweet Talk av The Heptones og bandets innspilling av Equal Rights sammen med nevnte Jah Buzz, My Satisfaction av John Holt & The Paragons, en coverversjon av Everly Brothers-låta (Till) I Kissed You, her nydelig fremført av Nana McLean, Cure for the Fever av Jim Brown, og tittelsporet som Tommy McCook & The Brentford Disco står for. Det er en vidunderlig samling av låter Studio One har satt sammen.

Rebel Disco er neppe sommerens soundtrack hvis du søker spenning og vurderer en ekstremsportferie på Voss. Men er du derimot hypp på en avslappa sommer, bare drømmer om å feste hengekøya, sløve i skyggen og varme deg litt i sola - og innimellom vrikke litt på hofta på plattingen utover de sene sommerkveldene - ja, da vil denne kompilasjonen være en perfekt partner. God sommer!