Den kjente fotballkommentatoren, musikkjournalisten og rockehistorikeren Thor-Rune Haugen har aldri utgitt plater - før nå. Faktisk ble Livsnyter innspilt i 2015. Men av helsemessige grunner kommer albumet først ut nå, på vinyl og cd. Og det kommer til å overraske mange. Musikken kan ikke settes i bås. Men jeg vil si den er en blanding av pop og folk. Haugen har en lys og helt grei stemme, og de personlige tekstene er på norsk. Produsent og gitarist er Ronni Le Tekrø (TNT), som han har kjent siden han skrev låter til Tekrøs band Roquefire for over førti år siden.

Haugen er stor folkrockfan og har fått med seg en av sine helter, Dave Swarbrick (eks Fairport Convention), på fele på to låter. Dessverre døde "Swarb" i 2016, så disse er noen av de siste han spilte på. Den ene åpner plata, Et kall, hvor Haugen bruker sin kvederstemme, kompet av en dronelyd, en kvinne som nynner og til slutt harmonium, orgel, bass og fele. Det er en stemningsfull sang der ordet "kall" kan tolkes på to måter. Hans egne røtter ligger i Jondalen (Kongsberg kommune) og Bjarkøy (Troms), som han skriver på coveret.

Albumet preges ellers av de varme 70-tallstonene fra hammondorgelet til Lars Christian Narum, som er kjent fra Hellbillies og Narum. Ellers hører vi størrelser som Jørun Bøgeberg (bass), Trond Augland (trommer) og Aunt Marys Bjørn Kristiansen (gitar). En annen original sang er Tema for to, som framføres a cappella i et spennende vokalarrangement.

Livsnyter har for øvrig mest streite låter, og aller best er Knut, med artig tekst og Jon Anders Narum (fra Narum) på slidegitar. Og Haugen synger om en barndomsvenn som plutselig forsvant på den flotte balladen I Jondalen et sted.

Vi får også fengende sanger som Djevelens verk (i en slags bluesgroove) og På leit, og en strålende instrumental, De gode minners marsj, der orgelet får meg til å tenke på Merit Hemmingson. Men Haugen spiller ikke noe instrument på den eller andre låter her. Avslutningslåta Min drøm har platas største vokalprestasjon, ved Dionisia Fjelldalen.Alt i alt har Thor-Rune Haugen lagd et godt album. Ikke alle melodiene er topp, men tekstene har jeg stor sans for. Livsnyter er ei personlig plate som fortjener mange lyttere og som ikke ligner på noen andre.